П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

А ви знали, що наш мозок має кнопку “видалити” – як нею користуватися?

Важливо

COMA – stop for smile
Розважально-пізнавальний сайт.

Час від часу нам здається, що в голові уже нема місця на нову інформацію. Однак цю проблему можна дуже легко вирішити — потрібно просто навчитись використовувати кнопку “Видалити”, яка є в кожного з нас.

Мозок використовує дуже цікавий спосіб звільнення місця для створення нових, більш міцних зв’язків, щоб ви могли запам’ятати більше.

У неврології є такий вислів: нейрони, які спалахують разом, зв’язуються один з одним. Іншими словами, чим частіше використовується нейрозв’язок в мозку, тим міцнішим він стає. Ось чому правильною є інша приказка: “Важко в навчанні — легко в бою”. Чим більше ви граєте на піаніно, чим частіше використовуєте іноземну мову чи жонглюєте, тим міцнішими стають ці зв’язки.

Протягом багатьох років це вважалося головною запорукою освоєння нових навичок. Але виявилося, що здатність вчитися залежить не тільки від побудови і зміцнення нейрозв’язків. Важливішим за це виявилась наша здатність руйнувати старі зв’язки. Цей процес називається “синаптичний прунінг”.

Ось як це працює:

Ваш мозок подібний на сад

Уявіть, що ваш мозок — це сад, хіба що замість вирощування квітів, фруктів та овочів ви вирощуєте там синаптичні зв’язки між нейронами. По цих зв’язках передаються такі нейромедіатори, як дофамін, серотонін та інші.

У вашому мозку є і садівники — мова іде про гліальні клітини, які можуть прискорювати сигнали між певними нейронами. У той же час інші гліальні клітини забирають все зайве: виривають бур’яни, вбивають шкідників, підмітають опале листя. Ці садівники-прибиральники в мозку називаються мікрогліальні клітини. Вони руйнують синаптичні зв’язки. Запитання в тому, як вони знають, які зв’язки можна руйнувати?

Дослідники тільки починають розгадувати цю таємницю, але вже зараз вони знають точно, що ті синаптичні зв’язки, які ми використовуємо рідше за інші, позначаються білком C1q (та іншими). Коли мікрогліальні клітини помічають цю мітку, вони вступають в реакцію з білком і знищують або скорочують синапс.

Таким чином, у вашу мозку звільняє місце для нових, більш міцних зв’язків, щоб ви змогли запам’ятовувати більше.

Чому сон дуже важливий для мозку?

Чи було у вас коли-небудь відчуття, що мозок переповнений? Можливо, це ставалось у період працевлаштування чи під час роботи над проектом, а все тому, що ви мало спали. Але, незважаючи на це, мозок все одно отримував нову інформацію, через що справді був переповнений.

Коли ви дізнаєтеся багато нового, мозок будує зв’язки, але вони неефективні, тимчасові. Мозок повинен обрізати їх і побудувати більш чіткі, ефективні стежки. Цим наш мозок займається, коли ми спимо.

Поки ви спите, обсяг мозкових клітин може скоротитися на 60%, щоб дати можливість гліальним клітинам почати роботу — прибрати все зайве і обрізати синапси.

Чи прокидалися ви коли-небудь після хорошого сну з чистими думками і ясною головою? Так було тому, що в результаті очистки та посилення зв’язків, що відбувалося вночі, в вашому мозку з’явилося багато місця для прийняття та синтезу нової інформації, тобто для навчання.

Інколи корисно навіть подрімати 10-20 хвилин, щоб ці “садівники” очистили ваш мозок від непотрібних зв’язків.

Займатися розумовою діяльністю при довгій відсутності сну — те ж саме, що прорубуватися крізь густі джунглі з мачете. Це важко, повільно і дуже втомлює. Шляхи переплітаються і світло не може проникнути всередину. Розумова діяльність після гарного відпочинку — це приємна прогулянка по парку, яка надихає.

Думайте про те, що для вас важливе

Насправді, у вас є можливість вирішувати, що саме ваш мозок видалить, поки ви будете спати. Це синаптичні зв’язки, які ви не використовуєте. Однак завдяки цьому зв’язки, які використовуються, отримують все необхідне для росту. Тому потрібно контролювати те, про що ви думаєте.

Якщо ви витрачаєте занадто багато часу на читання теорій про те, чим закінчиться серіал “Гра престолів” і лише зрідка думаєте про роботу, вгадайте, які синапси будуть позначені для видалення?

Якщо на роботі у вас з кимось конфлікт, і тепер ви думаєте, як покарати цю людину, а не про те, як впоратися з важливим проектом, ваш мозок буде генерувати чудові ідеї для помсти і погані для інновацій.

Щоб максимально використовувати природну систему очищення вашого мозку, думайте про те, що дійсно для вас важливо. Ваші “садівники” зміцнять ці зв’язки і приберуть непотрібні. Так ви зможете допомогти своєму мозку розквітнути.

Джерело

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі