Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Захищатимуть гідність королеви: заповіт принца Філіпа засекретять на 90 років

Важливо

Британський Високий суд ухвалив рішення засекретити заповіт герцога Единбурзького на щонайменше 90 років, щоб захистити «гідність і статус» королеви. Традиція, за якою після смерті високого члена королівської сім’ї суд опечатує його заповіт, існує вже більш як століття.

Про це повідомило BBC.

“Заповіт Філіпа не можна буде піддати публічній перевірці”, – зауважило видання.

Водночас через 90 років відбудеться закритий процес, за підсумками якого ухвалять рішення про те, чи слід оприлюднити заповіт.

Слухання заяви про засекречування заповіту відбулося в закритому режимі у липні під головуванням найвисокопосадовішого судді у справах сім’ї Ендрю Макфарлейна.

Перш ніж ухвалити рішення, він вислухав аргументи адвокатів, що представляють родину герцога, представників прокуратури та головного юридичного радника уряду.

Суддя пояснив, що як президент департаменту в сімейних справах Високого суду він є “хранителем сейфу, де лежать понад 30 конвертів. У кожному з них — запечатаний заповіт померлого члена королівської сім’ї”.

Ендрю Макфарлейн запевнив, що не бачив заповіту принца Філіпа і нічого не чув про його зміст, крім дати його виконання й особистості призначеного виконавця.

Чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II принц Філіп помер 9 квітня у Віндзорському замку. У червні йому мало виповнитися 100 років.

Принц Філіп мав титул герцога Единбурзького. Він одружився з Єлизаветою в 1947 році — за п’ять років до того, як вона зійшла на престол. Він був найстарішим членом королівського подружжя у світі.

Раніше Філіп служив у військово-морських силах Великої Британії. За своє життя він одноосібно брав участь у понад 22 тисячах заходів королівського рівня.

У серпні 2017 року Філіп відійшов від виконання королівських обов’язків через поважний вік. Відтоді він відвідав лише кілька публічних заходів разом із весіллям принца Гаррі й Меган Маркл і секретним соціально дистанційованим одруженням принцеси Беатріс та Едоардо Мапеллі Моцці в липні 2020 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі