П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Парижі витратили 14 млн євро на здійснення мрії померлого художника

Важливо

У Парижі обтягнули тканиною Тріумфальну арку ㅡ один із найвідоміших паризьких монументів та символів міста. Цей проєкт був мрією художника Христо Явашева, але втілити його в життя змогли вже після смерті митця.

Про це повідомило BBC.

“Мрією художника було загорнути у тканину Тріумфальну арку в Парижі. Ще у 1960-х роках він розробив креслення та інструкції щодо цього проєкту. Реалізувати його Христо Явашеву так і не вдалося”, – ідеться у повідомленні.

А втім, через рік після смерті це зміг зробити його племінник Крісто Володимир Джавачев. На те, щоб обтягнути пам’ятку, довелося витратити 25 тисяч квадратних метрів матеріалу та 14 мільйонів євро.

Чоловік співпрацював із музеєм Помпіду та французькою владою, щоб реалізувати проєкт на честь художника. Тепер полотна покриватимуть Тріумфальну арку до 3 жовтня. Протягом усього часу виставки вона буде доступна для відвідувачів.

Американський художник болгарського походження Христо Явашев, відомий під псевдонімом Крісто, помер минулого року. Разом зі своєю дружиною Жанною-Клод він прославився монументальними проєктами. Наприклад, у 1995 році обгорнув тканиною Рейхстаг.

Окрім того, у 1970-1972 роках Крісто ініціював проєкт розгортання 400-метрового полотна над прірвою в Скелястих горах Колорадо.

WikiMedia Commons / Bill Gillette

У Франції художник уже загортав найстаріший міст Парижа — Пон-Неф.

Фото: WikiMedia Commons / Airair

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі