Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

А ви знали, на що сонячне світло здатне перетворювати пластикові відходи?

Важливо

Науковці Океанографічного інституту Вудс-Холу (США) з’ясували, що сонячне світло здатне руйнувати пластикові відходи, перетворюючи їх на тисячі частинок мікропластику та створюючи нові хімічні речовини.

Про це повідомило Science Alert.

“Половину склянок помістили у темряву на шість днів. А решту залишили в камері з регульованою температурою та імітованим сонячним світлом на п’ять днів”, – розповіли деталі дослідження американські науковці.

Перед тим вони зібрали зразки різноманітних пластикових пакетів із підприємств та помістили їх у стерильні склянки. Для імітації занурення у морську воду вони були наповнені іонізованим розчином.

Після цього науковці помітили, що зразки, які перебували у темряві, виділяли невелику кількість розчинених органічних сполук. Натомість пластик, який перебував на світлі, не лише розпадався на мікрочастинки, але й виділяв нові хімічні речовини.

Учені також виявили, що процес такого розкладання пластику починається доволі швидко: для цього може бути достатньо менш ніж 100 годин.

Що таке мікропластик?

Це частинки розміром менше ніж п’ять міліметрів, які є результатом деградації пластикових предметів у довкіллі. Частинки мікропластику можуть потрапити з довкілля до живих організмів.

Мікропластик уже знаходили в арктичних льодах, пилу, кухонній солі, меді та пиві, людській плаценті, фекаліях людей і тюленів.

Як саме мікропластик впливає на навколишнє середовище або тканини різних організмів, поки що мало відомо. Ймовірно, що невелика його кількість не створює суттєвої загрози. Проте через накопичення пластикових відходів кількість мікропластику може зрости до небезпечного рівня.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі