Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бетховен не встиг… а штучний інтелект зміг – дописав десяту симфонію. Прослухаємо?

Важливо

Штучний інтелект BeethovANN, розроблений науковцями Федеральної політехнічної школи Лозанни, завершив десяту симфонію Людвіга ван Бетховена. Її уривок 2 і 3 вересня представив швейцарський симфонічний оркестр Nexus на честь 10-річчя свого існування.

Про це повідомило AFP.

За словами одного з розробників BeethovANN, комп’ютерного інженера Флоріана Коломбо, робота тривала протягом майже десяти років. Сама програма була створена на основі технології глибинного навчання.

Спершу алгоритму «згодували» всі 16 струнних квартетів Бетховена, щоб той «зрозумів» особливості компонування митцем музики. Після цього BeethovANN отримав нариси незавершеної десятої симфонії й отримав завдання «додумати» її.

Після того як штучний інтелект згенерував музику, лишалося лише, за словами Коломбо, натиснути одну клавішу й роздрукувати ноти. В оркестрі їх отримали за лічені години до виступу, розповів AFP диригент Гійом Берней.

“Ми не знаємо, як вона (десята симфонія Бетховена – ред.) звучатиме”, — зізнався чоловік перед виступом і додав, що називає його «симфонією Бетховена 10.1». Загалом оркестр зіграв чотирихвилинний уривок зі згенерованої комп’ютером музики у Лозанні (2 вересня) та Женеві (3 вересня).

Розробник штучного інтелекту Коломбо вважає, що це — новий спосіб перетворення класичної музики на більш доступну для широкого загалу. Він також наголосив, що не збирався замінити Бетховена — а композитор, імовірно, навіть схвалив би його ідею.

“Тодішні композитори завжди були в авангарді”, — пояснила науковець і додала, що ті «не цуралися застосовувати нові методи».

Бетховен почав працювати над десятою симфонією водночас із симфонією №9, до якої входить «Ода до радості». Композитор так не завершив твір до своєї смерті в 1827 році, а залишив тільки декілька нот і ескізів у своєму блокноті.

Музиканти й науковці, які працювали над продовженням симфонії, зазначали, що продовження твору від штучного інтелекту не вплине на спадщину Бетховена, оскільки завершену композицію не зарахують до творчого доробку композитора.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі