Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Україна і США підписали нову оборонну угоду

Важливо

Україна та США підписали нову стратегічну оборонну рамкову угоду. Вона передбачає поглиблення співпраці країн у Чорному морі, кібербезпеці та розвідці.

Про підписання повідомив у Twitter президент України Володимир Зеленський, який нині перебуває у Вашингтоні з робочим візитом.

“Міністр і я також сьогодні підписуємо угоду про проєкти в галузях дослідження, розробки, тестування та оцінки з метою надання бази для створення спільних систем озброєння військово-технічної співпраці щодо окремих спільних проєктів”, — зазначив міністр оборони США Ллойд Остін. 

Так, очільник Пентагону та міністр оборони України Андрій Таран підписали відповідну угоду.

Під час зустріч із Зеленським Остін розповів, що документ передбачає посилення співпраці задля допомоги Україні у протистоянні російській агресії. Він зокрема передбачає впровадження оборонно-промислових реформ із метою підтримки устремлінь України до НАТО й поглиблення співпраці щодо безпеки в Чорному морі, кібероборони й обміну між розвідками.

Він також нагадав про доручення президента США Джо Байдена виділити Україні додатково 60 мільйонів доларів із коштів Пентагону для безпекової допомоги. Гроші, зокрема, будуть передбачені для надання американських протитанкових комплексів Javelin та інших видів озброєння.

Зеленський назвав угоду «важливою підтримкою з боку США територіальної цілісності України, набуття членства в НАТО й спільної протидії агресії РФ».

Також раніше 31 серпня міністр енергетики України Герман Галущенко та міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм підписали спільну заяву щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

А український державний «Енергоатом» підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westinghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку Хмельницької атомної електростанції. У планах — ще 4 таких, а вартість проєкту — до $30 млрд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі