Site icon Bituk Media

“Маленький принц” задорого: рідкісний машинопис Сент-Екзюпері продається за $1,25 млн

Фото - Peter Harrington

Рідкісний примірник “Маленького принца” з великою кількістю рукописних правок Антуана де Сент-Екзюпері вперше виставляється на продаж. Це одна з трьох відомих копій, і це перший випадок, коли машинопис класичного твору виставляється на публічний продаж. Вартість книги оцінили у $1,25 млн.

Про це повідомляє The Guardian.

Антуан де Сент-Екзюпері надрукував три копії “Маленького принца” на машинці: дві з них зберігаються у Франції та США, а третя, яка десятиліттями перебувала у приватній колекції у Франції, буде вперше виставлена ​​на продаж.

Примірник містить унікальні рукописні коментарі та ілюстрації автора. Більше того, як вважають експерти, саме у цьому екземплярі книги вперше з’явилися знамениті рядки: “Добре бачить лише серце. Найголовнішого очима не побачиш”. За даними старшого літературознавця лондонського книжкового дилера Пітера Гаррінгтона Семмі Джея, у попередніх своїх чернетках Сент-Екзюпері “бавився з цією фразою, прокручуючи її в голові туди-сюди”.  

Попередній ескіз автора фінальної ілюстрації книги, де принц повертається додому

До книги додаються два оригінальні ескізи олівцем, зокрема чернетка ілюстрації із зображенням принца, який повертається додому, і чек на $100, підписаний Сент-Екзюпері.

Біограф Стейсі Шифф запевняє, що чек виписаний 26 лютого 1943 року на ім’я компанії Brooks Uniform Co за форму, яку він замовив. Він вдягнув цю форму, коли востаннє відвідав квартиру своєї коханої Сільвії Гамільтон перед тим, як повернутися на війну. Тоді Антуан залишив їй оригінальний рукопис “Маленького принца”, який зараз зберігається в бібліотеці Моргана в Нью-Йорку.

Машинопис “Принця”, що наразі продається, є єдиним примірником, який Сент-Екзюпері зберігав як власну робочу копію. З початку 2024 року він зберігався в колекції Peter Harrington Rare Books – представники компанії з того часу вивчали його.

Вартість рукопису становить 1,25 млн доларів. Він буде представлений на  щорічному мистецькому ярмарку Abu Dhabi Art, що проходить наприкінці листопада в ОАЕ.

“Маленький принц” — одна з найвідоміших книг ХХ століття — була опублікована у США 1943 року, а у Франції — 1946-го. Крім релігійних текстів, це найбільш перекладена книга у світі. Сент-Екзюпері написав її у Нью-Йорку, перебуваючи у вигнанні з окупованої Франції. Він залишив США у квітні 1943 року і, як вважають, загинув під час розвідувальної місії у липні 1944 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, на аукціоні Kinghams у Глостерширі (Велика Британія) було продано рідкісний примірник найпершого накладу книги Джона Р. Р. Толкіна “Гобіт, або Туди і звідти”, що вийшов у 1937 році. Початкова оцінка роману-казки становила £7 тис. – £10 тис.