Site icon Bituk Media

Поблизу “Вернадського” з’явилися “адельки” (ВІДЕО)

Наймініатюрнішими з усього роду Pygoscelis видалися пінгвіни Аделі, вони ростуть до 75 см заввишки. Мають повністю чорну голову та біло-блакитні очі. Фото - Національний антарктичний науковий центр

Поблизу української антарктичної станції “Академік Вернадський” серед тисяч субантарктичних пінгвінів з’явилися пінгвіни Аделі. Ці маленькі птахи з чорними головами та біло-блакитними очима зазвичай гніздяться на інших островах, але час від часу заходять в гості на острів Галіндез.

Про це розповіли в Національному антарктичному науковому центрі.

Поблизу “Вернадського” традиційно гніздяться субантарктичні пінгвіни – їх можна легко впізнати за червоним дзьобом та білими смугами на скронях. За підрахунками полярників, минулого сезону на острові Галіндез кількість субантарктичних пінгвінів сягнула рекордних 7 тисяч.

Водночас на острові Галіндез часом з’являються поодинокі пари представників іншого, не менш привабливого виду – пінгвіни Аделі. Вони мініатюрніші, мають повністю чорну голову та біло-блакитні очі. 

Pygoscelis adeliae – пінгвін Аделі. Фото – Національний антарктичний науковий центр

Субантарктичні пінгвіни легко уживаються поруч з “адельками”, оскільки два види птахів не спаровуються між собою і не ведуть боротьбу за територію. “Загалом “адельки” більш холодолюбні пінгвіни, тоді як субантарктичні – більш теплолюбні. Тому зі зміною клімату популяція останніх зростає”, – пояснюють полярники.

За словами полярників, пінгвіни Аделі переважно будують гнізда на інших островах поблизу. Водночас часом кілька пар “заходять у гості” і на Галіндез, де розташована станція “Академік Вернадський”.

Поблизу українських полярників птахи також можуть зрідка гніздуватися. Минулого року в околицях “Вернадського” зимівники спостерігали дві пари пінгвінів Аделі, одна з яких навіть вивела пташеня. Цьогоріч біологи вже зафіксували ще дві нові пари “адельок”. Поки що активне будівництво гнізда українські біологи зафіксували в однієї. “Сподіваємося, цього року зможемо показати вам маленьких “аделят” із Галіндеза”, – додали полярники.

Як розповідало BitukMedia, у жовтні субантарктичні пінгвіни почали повертатися на острів Галіндез, де з початком весни (це коли в Україні осінь) намагаються знайти найкращі місця для гніздування. Вони прибувають сюди на шлюбний сезон: будувати гнізда, відкладати яйця, висиджувати малечу.