Site icon Bituk Media

Надто голосне кукуріку: сусідський конфлікт довів справу до суду

Надто голосний півень Рікко. Фото - Dominique Bourget, France Télévisions

У Франції мешканка комуни Бургуен-Жальє позивається до своїх сусідів, які є власниками Рікко, півня карликової породи бентамка. Позивачка скаржиться, що дуже сильно страждає від півнячих співів.

Про це повідомляє видання Oddity Central.

“Труднощі з концентрацією, позбавлення сну, втома слуху” — це лише деякі скарги позивачки, яка викликає власників півня до суду в січні наступного року. Людина, яка побажала залишитися неназваною, є сусідкою господарів. Її головна претензія – Рікко не угаває ані вдень, ані вночі.

До речі, власнику півня не звикати до подібних скарг – за 5 років спільного життя він наслухався їх від різних сусідів, але наполягає на тому, що двері в курник, де мешкає Ріко, керуються автоматично. Система запрограмована відчиняти дверцята о 9-й ранку влітку і о 08:30 — взимку. Півень, радіючи новому дню, активно (близько 15 разів) виспівує в першу чверть години, а потім ще трохи протягом дня, але вже не так завзято. А вночі, каже Франк, власник Рікко, птах спить і уві сні не співає.

Подружжя переїхало до Бургуен-Жальє з міста 25 років тому, аби мати переваги сільського способу життя. І вони були шоковані судовим позовом своєї сусіди. Франк стверджує, що він спілкувався з усіма їхніми сусідами, окрім позивачки, і ні в кого з них немає клопоту з кукуріканням Рікко. Ба більше – вони хочуть чути його спів.

Але позивачка, яка переїхала до Бургуен-Жальє 2021 року, залишається непохитною і наполягає на тому, що оглушний Рікко заважає їй насолоджуватися садом і добре спати.

З іншого боку, позивачка, яка переїхала до Бургуен-Жальє у 2021 році, наполягає на тому, що гучне кукурікання Рікко заважало їй насолоджуватися садом і добре спати, і вони хочуть, щоб ситуація змінилася.

Судова суперечка щодо кукурікання Рікко спиратиметься на закон від 29 січня 2021 року, що захищає “сенсорну спадщину французького села”. Власники птаха вважають, що живуть у “середовищі, яке завжди було сільським”. Натомість їхня опонентка має іншу думку, мовляв, Бургуен-Жальє давно не така вже й сільська місцевість. Хто має рацію у цій ситуації і чи може містечко заглушити крик півня, суд вирішить на початку 2025 року.

Дійшло до того, що небайдужі люди, які стали на захист півня, створили в соцмережах паблік “Півень Рікко де Буссьє”. Вони всіляко підтримують крилатого, просять його продовжувати кукурікати, а невдоволеним пропонують просто переїхати, якщо їм не подобається півнячий спів.

Як би смішно не виглядав цей випадок, у Франції це серйозна справа. Фактично, це вже третя подібна історія за останні роки після Карузо та Моріса, двох інших півнів, які голосно співають. Семидесятирічному власнику Карузо дали три місяці, щоб припинити пташине кукурікання, і він заявив: “Моє село втрачає свій сільський колорит. Продає свою душу і свою землю міській забудові. Це прикро…”

Як розповідало раніше BitukMedia, американці Памела Вітмен та її чоловік Боб вимушені шукати нову домівку для свого хатнього улюбленця – півня Ронні. Подружжя живе на ранчо у містечку Малібу, де також мешкають зірки Боб Ділан та Мартін Шин. І півень будить усіх о 4:30 щодня.