Site icon Bituk Media

7400 пляшок: в Ужгороді надрукували 3D-будинок на колесах

Фото - Lemki Robotix

В Ужгороді надрукувала 3D-будинок на колесах із перероблених пластикових пляшок. Такий автокемпер розробив та втілив закарпатський стартап Lemki Robotix. На його виготовлення розробникам знадобилось 7400 пляшок.

Про це розповідає Varosh.

На створення цього будиночку пішло пів року. Надрукувати кемпер в тому вигляді й “комплектації”, які він має зараз, вдалося з третьої спроби. Попередні прототипи в процесі виготовлення вдосконалювали та перероблювали. Щоб зробити пластик з поліпропіленових пляшок міцнішим, до нього додали скловолокно, пояснив співзасновник та інженер компанії Lemki Robotix Василь Гонар.

Автокемпер вийшов цілком автономний і міцний. Він самостійно забезпечує себе електроенергією, якої вистачає на 4 дні користування. За потреби додаткової генерації, до нього можна під’єднати сонячну панель.

“Будиночок розрахований на трьох людей, умовно на молоду родину: двох дорослих з дитиною. В ньому є повноцінна кухня, спальний блок, вода, газ, електроживлення, інвертор. Рівень заряду батареї, води, газу – все відстежується”, – розповів Василь Гонар.

Фото – Lemki Robotix

Дизайн екстер’єру розробляла Оксана Задиранчук, за дизайн інтер’єру відповідав Мар’ян Стегура.

Тепер у компанії планують друкувати будинки композитними матеріалами – стаціонарне та мобільне житло. “Наш основний фокус — це технологія 3D-друку. Ми розробили відповідне обладнання та програмне забезпечення для роботи з композитними матеріалами, а також запатентували власні матеріали у співпраці з Київським університетом”, — додає Гонар.

Фото – Lemki Robotix

Позаяк цей проєкт глобальний і трудомісткий, то виготовлення автокемпера, каже співзасновник Lemki Robotix, – “це, скажімо, ще один крок до того, що ми собі запланували”.

Як розповідало раніше BitukMedia, перший в Україні будинок за допомогою 3D-принтера побудували в Ірпені. Його передали родині загиблого військового Ярослава Березова.