Site icon Bituk Media

Написану людиноподібним роботом картину вперше продадуть на Sotheby’s

Фото - Ai-Da Robot Studio/PA

На аукціон Sotheby’s вперше виставили картину, написану людиноподібним роботом. За неї очікують виручити $180 тис. Йдеться про робота з жіночим обличчям Ai-Da, яка написала портрет британського математика Алана Тюрінга, одного з основоположників сучасної інформатики.

Про це повідомляє сайт аукціонного будинку та The Independent.

Робота під назвою “Бог штучного інтелекту” буде виставлена ​​в рамках онлайн-торгів “Цифрове мистецтво” від Sotheby’s наприкінці жовтня.

Це портрет Алана Тюрінга, англійського математика, логіка і криптографа. Тюрінга часто вважають батьком сучасної інформатики. Очікується, що картину вдасться продати за $120–180 тис.

Фото – скрін Sotheby’s

Портрет написала людиноподібний робот Ai-Da. Вона була створена в Оксфордському університеті в 2019 році і названа на честь англійського математика Ади Лавлейс, яка ще позаминулого століття описала обчислювальну машину і в 1842 склала для неї першу програму.

Ai-Da – ультрареалістичний робот, схожий на людину-жінку, яка використовує штучний інтелект (ШІ) для створення малюнків, картин і скульптур.

Розробена командою на чолі з Ейденом Меллером, Ai-Da увійде в історію як перший гуманоїдний робот-художник, чиї роботи були виставлені на торги великого аукціонного дому.

Фото – Ai-Da Robot

Ai-Da функціонує на основі алгоритмів штучного інтелекту (ШІ), замість очей у неї камери, а замість рук – біонічні протези. Вона і раніше писала картини: 2022-го, зокрема, представила портрети учасників фестивалю в Гластонбері: Біллі Айліш, Даяни Росс, Кендріка Ламара та Пола Маккартні.

Того ж року робот намалювала портрет королеви Великої Британії напередодні її платинового ювілею та стала першим роботом на основі штучного інтелекту, який свідчив в парламентському комітеті щодо впливу технологій на креативні індустрії.

“Своєю роботою над портретом Алана Тьюрінга я віддаю шану його досягненням та внеску у розвиток інформатики та ШІ. Мій твір… відповідає прийнятим ООН принципам відповідального використання ШІ — і за це виступав Алан Тюрінг”, – прокоментувала Ai-Da свій новий твір.

Фото – Ai-Da Robot

Картина “Бог ШІ. Портрет Алана Тюрінга” у травні цього року виставлялася в ООН як частина п’ятипанельного поліптиха.

Як розповідало раніше BitukMedia, робот Амека, яку розробники із Engineered Arts називають найбільш розвинутим андроїдом, спробувала намалювати кота. Коли ж вона отримала зауваження щодо роботи, то почала дискутувати.