П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Місячне гало та перламутрові хмари: українські полярники поділилися світлинами неба над Антарктикою

Важливо

Українські полярники з “Академіка Вернадського” поділилися унікальними знімками Антарктики. Йдеться про місячне гало та нічні перламутрові хмари. Ці рідкісні явища можна було спостерігати в одну ніч біля станції.

Про це розповідає Національний антарктичний науковий центр.

Місячне гало – це оптична ілюзія, через яку Місяць оточує велике яскраве кільце. За словами полярників, гало може виникати навколо різних джерел світла, зокрема вуличних ліхтарів.

“Коли в атмосфері накопичується велика кількість крижаних кристалів, то світло, проходячи через них, заломлюється та відбивається. Так навколо джерела світла утворюється те саме вторинне світіння”, – пояснюють науковці.

Часто гало утворюється через майже прозорі перисто-шаруваті хмари, які складаються з крижаних кристалів. Вони затягують усе небо й мають вигляд або легкої однорідної пелени без чітких деталей, або білої волокнистої вуалі з більш-менш чіткими смугами. “Судячи з фото, саме перисто-шаруватий покрив тієї ночі “намалював” веселку навкола Місяця в районі “Вернадського”, – стверджують полярники.

А ще в якийсь момент місячне сяйво “підсвітило” перламутрові хмари – їх можна побачити на одній зі світлин метеоролога 29-ї УАЕ Сергія Якущенка. Такі хмари здебільшого виникають взимку над горами, коли сильний потік повітря оминає гірський хребет і заносить вологу в стратосферу. Під дією дуже низьких температур, які можуть сягати -50°С і нижче, волога швидко перетворюється на кристалики льоду.

“Світло, відбиваючись у цих кристаликах під певним кутом, викликає оптичний ефект іризації. Він якраз і “фарбує” хмари в різні кольори”, – зазначають зимівники. “Але здебільшого перламутрові хмари “підсвічує” Сонце, що сходить або сідає, перебуваючи на кілька градусів нижче горизонту. Тоді, за відсутності зайвого розсіяного світла в атмосфері, райдужні переливи кольорів виглядають найбільш соковито”.

Обидва явища були в одну ніч біля “Вернадського”, – зауважують науковці.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські полярники показали, як сідає сонце в Атлантичному океані. Фото зробили з криголама “Ноосфера”, який використовується для досліджень. На світлинах можна побачити розмаїту колірну гаму пейзажів – помаранчеву, червону, фіолетову та синю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі