П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Естафету бере робот-диригент: оркестр провів оригінальний експеримент (ВІДЕО)

Важливо

У Німеччині Дрезденський симфонічний оркестр зробив слухачам вражаючий подарунок – “подвійний” концерт. Половину виступу за диригентським пультом стояв трирукий робот. Мета експерименту – показати здатність роботів виконувати музику, яка виходить за межі можливостей диригентів-людей.

Про це розповідає DW.

Концерт складався з двох частин. У першому відділенні шістнадцять музикантів з духовими інструментами та чотири ударники виконали музику під керівництвом диригента Магнуса Лоддгарда.

А вже в другій частині естафету перейняв робот MAiRA, який тримав три світлові “палички” різних кольорів. Оркестр розділили на три частини, кожна з яких стежила за своїм кольором. Цей трирукий робот здатний координувати складні музичні інтерпретації, які не під силу диригенту-людині, пише “Німецька хвиля”.

“Ми не збираємось замінювати диригента. Я переконаний, що людина завжди зробить це краще і потім не можна скидати з рахунків репетиційну роботу, міміку. Якби, наприклад, ми грали Бетховена, такий робот не знадобився б, це просто безглуздо. Але якщо твір побудований на тому, що оркестр грає на різних швидкостях, у різних ритмах, тоді це має сенс. Такого немає більше ніде у світі”, – розповів художній керівник Маркус Ріндт.

Виконанням Robot Symphony – спеціально написаної музики – Дрезденський симфонічний оркестр відзначив свій 25-річний ювілей.

Робота протягом двох років навчав художній керівник оркестру. Він демонстрував кожен рух руки десятки разів, щоб навчити MAiRA всім тонкощам професії.

Руки робота завдяки семи “суглобам”, з яких вони складаються, можуть діяти дуже плавно і вміють з точністю відтворити все вивчене.

Дрезденський концерт – не перший випадок, коли робот диригує оркестром. Однак досі це були, швидше, художні експерименти. Раніше BitukMedia розповідало про виступ штучного інтелекту з Філармонічним оркестром ВВС у Манчестері.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі