Site icon Bituk Media

Дай розуму відпочити: пройшов турнір зі спортивного байдикування

Фото - Dickson Lee

У Гонконгу пройшов черговий турнір з байдикування. За сон та рухливість тут дискваліфікують. Міжнародний конкурс Space-Out має на меті довести, що сидіння на місці та неробство може покращити психічне здоров’я та зменшити стрес, кажуть організатори.

Про це повідомляє South China Morning Post.

Оскільки батьківщиною “спортивного” неробства вважається Південна Корея, змагання проходили у Корейському культурному центрі.

Навіть організатори були здивовані, коли заявки на участь подали понад 1200 жителів Гонконгу. 70 було відібрано на основі віку та професії, щоб включити різноманітне коло учасників. Від них вимагалось цілих 90 хвилин сидіти тихо і нічого не робити. За балачки, сон та надмірну рухливість могли дискваліфікувати.

Кожні 15 хвилин учасникам вимірювали пульс – переконатися в тому, що вони дійсно розслаблені. Прискорене серцебиття знижувало шанси на перемогу. Крім того, при виборі переможця враховувалася думка глядачів. Вони віддавали голоси за своїх фаворитів – тих, хто лінувався найефективніше.

Фото – Dickson Lee

Переможець отримав безкоштовний авіаквиток до Південної Кореї, де турніри з байдикування проводять з 2014 року. Ініціаторкою вважається корейська художниця із псевдонімом Упс-янг. На її переконання, люди недооцінюють користь неробства. Упс-янг поставила собі за мету змінити негативне ставлення до пасивного відпочинку, яке особливо гостре в Азії з її культом трудоголізму і перепрацювання.

Коли 2014-го змагання вперше відбулися на галявині перед мерією Сеула, ніхто не міг передбачити, що захід так сподобається всьому світу та що відбуватиметься в таких містах, як Пекін, Токіо, Тайбей тощо.

Фото – соцмережі

Відтоді змагання відбувається щороку. Єдиним винятком був ковідний 2020-й — того разу учасники лінувалися вдома.

Зазвичай на турнір приїжджають кілька десятків людей. Кожен отримує матрац, на якому потрібно просидіти 90 хвилин. На цей час учасник має цілковито відключитись: нічого не робити, ні про що не думати, ні на що не звертати уваги. Учасників не повинні відволікати шум, дощ або інші перешкоди.

Раніше BitukMedia роповідало про чемпіонат з лінощів в Чорногорії. Переможцем змагання стає той, хто зможе довше за інших лежати, нічого не роблячи.