П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Прямо з коміксів: вчені розробили павутиння як в Людини-павука (ВІДЕО)

Важливо

Натхненні супергеройськими коміксами та павуками дослідники з Університету Тафтса (США) створили унікальну технологію, яка дозволяє випускати павутину, здатну піднімати предмети. Перелітати з даху на дах поки ще не вийде, але матеріал вже відтворює чимало можливостей павутиння з коміксів.

Про це розповідає New Atlas.

Шматок рідкого шовку швидко твердне і перетворюється на липке міцне волокно, яке може піднімати об’єкти у 80 разів важчі за саме “павутиння”. Звучить знайомо? У новому дослідженні вчені описали технологію, натхненну Людиною-павуком.

Нещодавно створений подібний до павутиння матеріал дуже потішить шанувальників коміксів. Людина-павук офіційно на крок ближче до появи в реальному житті. Звичайно, це ще не перельоти з будівлі до будівлі, але здається, це вже скоро.

Дослідники створили спеціалізовану рідину, яка при виштовхуванні з голки миттєво застигає в нитку, що чіпляється за предмети. В основі розчину – шовкові кокони шовкопряда. Дослідники виділили з коконів білок фіброїн, який при правильних добавках може швидко затвердіти у повітрі. Цей процес дозволяє не тільки створити стійку павутину, але і зробити її міцною та липкою.

Створюючи нитки, вчені надихалися природою: наприклад, павуки та деякі комахи виробляють шовк для будівництва сітей та коконів. Проте дослідники пішли далі і вдосконалили матеріал – зробили його подібним до павутини Людини-павука. Він здатний “вистрілювати” нитками та прилипати до об’єктів на відстані.

Один з ключових моментів дослідження стався випадково: учасник дослідження зауважив, що при чищенні лабораторного посуду ацетоном утворюється ниткоподібна структура. Це спостереження привело до розуміння того, як прискорити процес затвердіння волокон за допомогою дофаміну та ацетону, дозволяючи формувати міцні та липкі волокна майже миттєво.

Штучні нитки поки поступаються за міцністю натуральному шовку павука. Але вони вже здатні піднімати об’єкти, що перевищують власну вагу у 80 разів. Вчені продемонстрували, як їхній павутинний прототип може підняти різні предмети (болти, скальпелі, пробірки та шматки деревини) з відстані до 12 сантиметрів.

Дослідники передбачають низку застосувань волокон. Зокрема, йдеться про тканинну інженерію, доставку ліків, створення біоматеріалів та адгезивних поверхонь. Хоча штучні волокна не досягають міцності натурального павутинного шовку, який приблизно в 1000 разів міцніший, дослідники прагнуть продовжувати вдосконалювати свій липкий матеріал.

Як розповідало раніше BitukMedia, групі вчених з Фінляндії вдалося розробити найбільш водостійкий матеріал у світі. За словами авторів дослідження, цей матеріал є настільки слизьким, що з нього скочуються будь-які рідини. Ця технологія може застосовуватися для захисту водостічних труб, виготовлення смартфонів, сантехніки, човнів тощо.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі