П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Полярники показали неочікуваного гостя, що навідався до їхньої ополонки

Важливо

Українські полярники показали, який “сюрприз” очікував на них в ополонці неподалік антарктичної дослідної станції “Академік Вернадський”. З лунки для відбору зразків води випірнув тюлень Ведделла. Він виплив, подихав і сховався під воду. І так кілька разів.

Відео “зустрічі” опублікували в Національному антарктичному науковому центрі.

“Вчені вийшли на лід в протоку Стелла-Крік й пробили лунку, щоб відібрати зразки води. Це роблять постійно для біологічних досліджень. Однак цього разу зимівники не встигли розчистити отвір, як в ньому з’явився гість – тюлень Ведделла. Він виплив, подихав і сховався під воду. Так повторювалося кілька разів, тож наші науковці відійшли від лунки, щоб не заважати тварині”, – розповідають науковці.

Зафільмувати тюленя в ополонці пощастило Віталію Камінському.

Тюлень Ведделла добре пристосовані до життя в умовах Антарктики. Вони здатні затримувати подих і залишатися під водою майже півтори години поспіль. Подекуди глибина їхнього занурення становить понад 600 м.

Як пояснили зимівники НАНЦ: “Щоб ковтнути повітря, ведделли використовують тріщини в кризі або ж самі прогризають отвори. А от цей тюленчик вирішив скористатися лункою, яку зробили українські полярники. Чим, до речі, пощадив свої зуби. Адже через постійне прогризання криги їхні зуби швидко стираються, відповідно, зменшується тривалість життя тварини.

Полярники добре знайомі з тюленями цього виду, адже саме ведделли народжують дітей у районі “Вернадського” на початку антарктичної весни.

Як розповідало раніше BitukMedia, цього року народилися вже шестеро тюленят. Стан тварин українські полярники моніторять під час піших виходів або за допомогою дрона.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі