П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нейрохірурги Львова провели унікальну операцію немовляті з інсультом

Важливо

У Львові нейрохірурги провели складну операцію, врятувавши немовля вагою 2,5 кг і віком лише кілька днів. Новонароджений хлопчик перебував у критичному стані.

Про цей випадок повідомили у Першому медичному об’єднанні міста.

Малюк народився на два тижні раніше запланованого терміну та мав запалення легенів. Під час обстеження лікарі виявили у нього крововилив у мозок (інсульт), що спричинило розвиток набряку. Пацієнта терміново доправили до Лікарні Святого Миколая для проведення нейрохірургічного втручання.

Завідувач нейрохірургічного відділення Тарас Микитин повідомив, що інсульт у немовляти стався на другу добу після народження. У дитини діагностували гідроцефалію — внутрішньочерепне скупчення спинномозкової рідини, що тисне на мозок та неминуче призводить до ушкодження органу. Окрім того, в шлуночках мозку були виявлені згустки крові, які потребували негайного видалення.

Під час першої операції, коли малюкові було 24 дні від народження, лікарі видалили кров’яні згустки за допомогою нейроендоскопа через розріз розміром у кілька міліметрів. Друга операція була проведена через місяць — дитині встановили спеціальний резервуар Оммайя. “У разі збільшення гідроцефалії він дозволить контролювати рівень тиску та тип рідини в мозку”, – пояснив завідувач нейрохірургічного відділення Тарас Микитин.

Ці оперативні втручання дали змогу стабілізувати стан маленького пацієнта та уникнути подальших ускладнень.

Нині, після двох рятівних операцій Денискові вже ліпше. Але ще якийсь час малюк з мамою мусять перебувати у лікарні. Від появи хлопчика на світ минуло понад 2 місяці, але вдома вони ще не були. “Понад усе хочу вперше показати йому наш дім, рідних братика та сестричку. Обійняти дітей, побути разом, посміятись! Ніколи не думала, що за такими простими речами, які ми сприймаємо як належне, буду настільки сильно сумувати”, — ділиться Інна, мама Дениска.

Фото – Перше медичне об’єднання Львова

Як розповідало раніше BitukMedia, новонародженій дівчинці видалили кісту розміром з куряче яйце.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі