Site icon Bituk Media

Не оцінив мистецтво: цінний музейний експонат опинився у смітнику

Арт-об'єкт французького художника Олександра Лаве під назвою "Всі добрі часи, які ми провели разом". Фото - Alexandre Lavet

Голландський музей ледь не втратив свій цінний експонат. А все тому, що працівник музею переплутав арт-об’єкт зі сміттям та викинув його. Здається, хтось обрав для нього не те місце, якщо вже йдеться про порожні бляшанки з-під пива.

Про це пише The Guardian.

Арт-об’єкт французького художника Олександра Лаве (Alexandre Lavet) під назвою “Всі добрі часи, які ми провели разом” було виставлено у художньому музеї LAM у місті Ліссе (Нідерланди).

Експонат – це дві порожні зім’яті пивні бляшанки, щоправда, розписані вручну акриловими фарбами, що “вимагало багато часу та зусиль для створення”. Їх розмістили у ліфті. “Ми весь час намагаємося дивувати відвідувачів”, – сказала представник LAM Фрук’є Баддінг. Там банки і знайшов музейний механік. Випадково сплутавши витвір сучасного зі сміття, чоловік не став його розглядати і викинув у сміттєвий бак.

Коли куратор виставки Еліза ван ден Берг повернулася з короткої перерви, то помітила зникнення бляшанок. Вона знайшла їх у сміттєвому мішку в останній момент, коли його вже збиралися вивозити з рештою відходів.

“Тепер ми помістили роботу в більш традиційне місце на постаменті, щоб вона могла відпочити після своїх пригод”, – сказала представник LAM Фрук’є Баддінг. Вона підкреслила, що музей не має претензій до механіка, який тільки почав працювати. “Він просто виконував свою роботу”, – сказала вона. Для арт-об’єкта планують підшукати нове місце.

Цей інцидент поки що останній у довгій низці нещасних випадків, які трапилися з творами мистецтва у галереях і музеях. Так у 2011 році занадто старанна прибиральниця у Німеччині зіпсувала твір сучасного мистецтва вартістю 690 тис. фунтів стерлінгів, прийнявши його за виразку на оці, яку потрібно добре почистити.

Скульптуру німецького художника Мартіна Кіппенбергера, якого аж до його смерті в 1997 році вважали одним з найталановитіших художників свого покоління, позичили в Оствальському музею в Дортмунді, де вона і стала жертвою мочалки.

Раніше BitukMedia розповідала про інцидент з бананом. У 2023 році чоловік, який сказав, що голодний, з’їв банан, що був приклеєний до стіни як частина інсталяції італійського художника Мауріціо Каттелана в галереї у Сеулі.