Site icon Bituk Media

Любителям пригод, подорожей і ботаніки: Кембридж шукає нового Чарльза Дарвіна

Ботанічний сад Кембриджського університету восени – це щось особливе. Фото - University of Cambridge

Ботанічний сад Кембриджського університету (CUBG) пропонує, можливо, найкращу роботу у світі. Тут відкрили вакансію вченого-ботаніка, який готовий організовувати та очолювати експедиції по всьому світу. Майже 200 років тому цю посаду обіймав молодий Чарльз Дарвін.

Про це розповідає The Guardian.

Ботанічний сад Кембриджського університету не відкривав вакансію вченого-ботаніка з 1831 року! Тоді професор Джон Стівенс Генслоу дав рекомендацію своєму колишньому студенту, 22-річному Чарльзу Дарвіну, як досліднику природи і учаснику знаменитої кругосвітньої експедиції на кораблі “Бігль”. За п’ять років, які тривала експедиція, Дарвін сумлінно відправив своєму літньому наставнику понад тисячу зразків рослин з усього світу. Це суттєво допомогло поповнити колекцію Кембриджського ботанічного музею.

Вже у сучасній історії нова вакансія передбачає, що успішний кандидат щорічно організовуватиме щонайменше чотири експедиції та отримуватиме за це щорічно 44 263 фунти стерлінгів. Претенденти мають бути “захопленими ботаніками з відповідною освітою, пристрастю до подорожей, безстрашним духом та здатністю визначати нові чи цікаві види рослин, які ростуть у дикій природі”. Отже, в ході цих подорожей необхідно шукати та збирати різноманітні рослини для поповнення колекції ботанічного саду.

Як пояснив куратор CUBG, професор еволюційної біології Семюел Брокінгтон, в ідеалі, успішний претендент повинен знати багато мов і бути фахівцем широкого профілю не тільки в галузі наукових знань, а й щодо практичних навичок — вміти працювати в команді, мати відмінні організаторські здібності, або, скажімо, швидко розбити табір у віддаленій місцевості в умовах дикої природи.

Оскільки через часові обмеження польові експедиції — це дуже інтенсивна і неймовірно важка робота, пропонувати себе повинен передусім той, хто має справжню любов до пригод та подорожей, уміння комфортно почуватися і ефективно працювати в різних культурах та умовах, наголосив професор.

За словами Брокінгтона, CUBG зараз, в умовах кліматичної кризи, намагається зберегти різноманітність своєї унікальної колекції, яка налічує близько 8 тис. видів рослин. З кожним літом рекордні температури у Великій Британії стають дедалі вищими.

“Хоч би якими вправними були наші садівники, чимало рослин не витримує спеки, тому ми підтримуємо різноманітність колекції, ввозячи звідусіль близько 500–1000 партій рослин на рік. Зараз ми думаємо над тим, щоб прицільно привозити рослини, які добре адаптуватимуться в наших кліматичних умовах. Тому, якщо говорити про напрямки, куди планується відправити експедиції, то пріоритет буде надано регіонам помірного кліматичного поясу Центральної Азії, Балкан, Південної Африки та Південної Америки”, – сказав Брокінгтон.

Як розповідало раніше BitukMedia, валлійська компанія Bardsey Island Trust шукає двох осіб, які мешкатимуть і працюватимуть наглядачами на віддаленому крихітному острові Бардсі (валлійська назва – Енлі). За повір’ям, там знаходиться могила чарівника Мерліна, радника короля Артура.