П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Полярники “Вернадського” показали нещодавно народжених тюленят

Важливо

Поблизу української антарктичної станції “Академік Вернадський” цього року народилися вже шестеро тюленят Веддела. Стан тварин українські полярники моніторять під час піших виходів або за допомогою дрона.

Про це розповідають в Національному антарктичному науковому центрі.

Біолог 29-ї української антарктичної експедиції Світозар Давиденко розповів, що нещодавно народжені чотири хлопчики та дві дівчинки “почуваються добре та активно ростуть”.

Полярники поділилися першими знімками тварин, зокрема першого народженого цього року тюленя SeaBaby Світозаровича, ім’я якому обирали всією країною. З-поміж майже 400 пропозицій для маля обрали варіант SeaBaby Світозарович – на честь українського надводного дрона та науковця, який першим виявив маля.

Тепер тюленя SeaBaby разом із мамою перебралося на нове місце для відпочинку: тварини вилежуються на кризі у протоці між островом Вінтер, на якому народилося маля, та островом Галіндез, де розташований “Академік Вернадський”. “Тепер їх можна бачити просто з вікна станції”, – радіють учасники антарктичної експедиції.

Фото – Анна Соіна, Олександр Богомаз, Віталій Камінський, Валентина Гарбарчук

Розповідають, що самиця почала залишати дитинча на самоті – через велику тріщину в кризі доросла тварина має доступ до відкритої води, тому ходить харчуватися в океан. “SeaBaby ж стає зовсім самостійним і от-от теж вчитиметься плавати”, – поділилися полярники.

Однак часом SeaBaby Світозарович разом із мамою повертаються на острів Вінтер, де перебувають ще троє новонароджених разом із дорослими.

Ще одна родина тюленів проживає на островах Троє Поросят, а інша – за островом Гротто. Цікаво, що перед пологами самиці час від часу змінювали місце розташування. Зокрема, кілька з них постійно переміщувались між Вінтером та Трьома поросятами, неначе обираючи кращий “пологовий будинок”, – розповіли в антарктичному центрі.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські полярники показали, як “шпигують” кити в Антарктиці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі