Site icon Bituk Media

Нобелівську премію з фізіології та медицини 2024 отримали американські вчені

Нобелівська премія-2024: оголосили переможців у галузі медицини. Фото - NOBEL PRIZE/FACEBOOK

У перший день Нобелівського тижня, 7 жовтня, Нобелівський комітет обрав лауреатів у галузі фізіології та медицини. У 2024 році її вручать американським вченим Віктору Ембросу та Гері Равкуну “за відкриття мікроРНК та її ролі у посттранскрипційному регулюванні генів”.

Про це повідомляється на сайті премії.

Вчені “цікавилися тим, як розвиваються різні типи клітин”. “Вони відкрили мікроРНК, новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів. Їхнє новаторське відкриття виявило зовсім новий принцип регуляції генів, який виявився суттєвим для багатоклітинних організмів, зокрема людей”, — заявили в Нобелівському комітеті.

70-річний Віктор Амброс народився у місті Ганновер, штат Нью-Гемпшир. Він – професор Медичної школи Массачусетського університету. Гарі Равкуну 72 роки. Він родом з міста Берклі, штат Каліфорнія. Равкан працює молекулярним біологом у Массачусетській лікарні загального профілю та професором генетики в Гарвардській медичній школі.

Церемонія нагородження Нобелівських лауреатів відбудеться 10 грудня у Стокгольмі (Швеція). Вчені розділять 11 млн шведських крон (близько 1 млн євро).

Як розповідало BitukMedia, у 2023 році Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття, яке допомогло розробити мРНК-вакцини проти COVID-19.