Site icon Bituk Media

Забути про хірургічне втручання: розробили вакцину для стерилізації собак (ВІДЕО)

Фото - з відкритих джерел

Чилійські вчені розробили вакцину для стерилізації собак, яка позбавить тварин від необхідності хірургічного втручання. Стверджують, що препарат працює завдяки блокуванню гормону, відповідального за розмноження. Особливість вакцини Egalitte в тому, що вона оборотна.

Про це розповідає Reuters.

Чилійський тер’єр Фіндлі став одним з перших у світі, кому ввели вакцину. Процедуру провели у нього вдома. Вакцину вводили, поки його тримала господарка. Після щеплення Фіндлі отримав смаколики та побіг, ніби нічого й не було. Не знадобилось ніякої седації та хірургічного втручання. А все завдяки ін’єкції імунокастраційною вакциною Egalitte.

Леонардо Саєнц, ветеринар і професор Університету Чилі, який розробив вакцину, каже, що вона блокує гормон, що відповідає за репродукцію, і є зворотною. “Якщо цей гормон заблокований, він не вивільнює гонадотропін. Відповідно, не вивільнюються статеві гормони і тварина перебуває у стані стерилізації”, – пояснив він.

Вакцину можна використовувати для собак обох статей. Загальна вартість препарату становить близько 54 доларів (близько 2200 гривень). Вакцинувати собаку можуть лише після дозволу ветеринара.

На думку Леонардо Саенца, новий метод стерилізації менш інвазивний і складний, ніж хірургічне втручання. Завдяки цьому Egalitte може допомогти контролювати розмноження тварин у широкому масштабі.

Саме простота процедури та оборотність наслідків змусила Тамару Заморано обрати такий спосіб. “Іншого лікування, стерилізації, ми трохи боялись. Окрім того, що це дуже просто, це також зворотньо. Тому, якщо ми захочемо його розмноження, коли настане час, ми зможемо це зробити”, – пояснила господарка Фіндлі.

“Натомість Фіндлі не поділився враженнями від щеплення, але із задоволенням лизнув руку ветеринара і продовжив свій день”, – написали в Reuters.

Як розповідало раніше BitukMedia, собак навчили розпізнавати хворобу Паркінсона за запахом.