Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ризики “альтернативного” тваринництва: чоловіка засудили за спробу створити “вівцю-мутанта”

Важливо

У США власника ранчо у штаті Монтана засудили до шести місяців увʼязнення за незаконне клонування овець. Десять років 81-річний Артур Шубарт намагався створити вівцю-мутанта для трофейного полювання у Техасі та Міннесоті. Для цього він використовував тканини та яєчка диких тварин.

Про це пише Associated Press.

81-річний житель міста Вон Артур Шубарт потрапив до в’язниці через генетичні експерименти. Вперше він задумався про створення вівці-франкенштейна у 2013 році. Чоловік хотів розводити нову породу та продавати гігантських овець мисливським угіддям.

Щоб реалізувати свій план, Шубарт мав намір схрестити кілька порід. Син допоміг йому дістати з Киргизії тканини памірського гірського барана (його ще називають архаром Марко Поло) — найбільшого архара у світі. Йому вдалося вивести з біоматеріалу клонований ембріон, який потім підсадили вівці. В результаті на світ з’явилося чистокровне ягня памірського гірського барана, якого Шубарт назвав Гірським королем Монтани. За оцінками, гібридна вівця мала зріст понад 125 см і вагу понад 145 кг, що більше, ніж 120 см і 140 кг у звичайного Марко Поло.

Він використав сперму Гірського короля Монтани, щоб одержати нові породи. Зокрема, Шубарт організував контрабандне ввезення з Міннесоти 74 овець аргалі – одного з найбільших підвидів архара. Шубарт також придбав у мисливця яєчка снігового барана Скелястих гір, витягнув з них сперму і спробував вивести нову породу, вдаючись до штучного запліднення цим біоматеріалом.

Підсудний здійснював злочини у Грейт-Фоллз, штат Монтана, від 2013 до 2021 року разом із п’ятьма іншими людьми. Раніше він визнав звинувачення в торгівлі дикими тваринами.

Вівці Марко Поло перебувають під загрозою зникнення та вважаються національним надбанням. Крім того, вони перебувають під міжнародним захистом, заборонені в Монтані, щоб захистити місцевих овець від хвороб і гібридизації.

Тепер Шубарта засудили до пів року в’язниці та зобов’язали виплатити штраф у розмірі 20 тис. доларів. “Мені доведеться працювати решту мого життя, щоб виправити все, що я зробив”, — сказав Шубарт судді перед винесенням вироку.

Суддя Браян Морріс заявив, що вирок дався йому непросто. За його словами, він узяв до уваги вік підсудного та відсутність у нього судимості. Водночас він усвідомлює необхідність покарання, яке б утримало інших від спроб “змінити генетичний код істот на Землі”.

Щодо Гірського короля Монтани, тепер його називають Доджем і живе у зоопарку Rosamond Gifford.

Як розповідало раніше BitukMedia, жінка з Канади зробила двох клонів свого загиблого кота за $50 тисяч.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі