Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рідкісна, незвича і з крилатим джином – археологи розкопали амулет вельмож

Важливо

Археологи розкопали у Єрусалимі надзвичайно рідкісний і незвичний амулет. Йому 2,7 тис. років і він може змінити уявлення про письменність древніх народів, кажуть науковці.

Про це повідомляє New York Post.

«Печатка, зроблена з чорного каменю, є однією з найкрасивіших, коли-небудь знайдених під час розкопок у стародавньому Єрусалимі», — кажуть Юваль Барух і Навот Ром, директори Управління старожитностей Ізраїлю.

Також це найстаріша знахідка з того часу, як в Ізраїлі почалися розкопки. Напис на ній “Le Yehoʼezer ben Hoshʼayahu” (“Для Єгоезера, сина Хошаяху”) виконаний у дзеркальному написанні. Печатку могли передати у спадок і використовувати для відтисків на воску, припускають науковці.

Хто ці два чоловіки, імена яких згадуються, невідомо. Ймовірно, це були вельможі чиновники Юдейського царства.

Те, що на печатці є напис, свідчить, що людей із умінням читати і писати на той час було більше, ніж вважалося раніше.

Найбільш примітним є зображення крилатої фігури, на зовнішність і дизайн якої, очевидно, вплинули ассирійці, які правили Юдейським царством в той час.

Археологи кажуть, що на печатці зображений крилатий “джині”, магічний дух-захисник. Це перша подібна знахідка в Ізраїлі. При чому, напис із іменами, ймовірно, з’явився пізніше, ніж зображення магічної істоти.

Як повідомляло BitukMedia, під час розкопок древнього римського поліса Нотіон на заході Туреччини американські археохологи із Університету Мічигана знайшли горщик, повний золотих монет Перської імперії. Вважають, що він належав грецькому найманцю, який жив близько 2,5 тис. років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі