П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Жінка переправляла трипільську вазу контрабандою під виглядом сувеніру

Важливо

Співробітники київської митниці завадили контрабанді за кордон стародавньої вази археологічної культури Кукутень-Трипілля доби енеоліту. Жінка, яка відправила її до Швейцарії, заховала артефакт у одяг та описала його як “подарунок”.

Про це у Facebook повідомляє пресслужба Київської митниці.

“За супровідними документами, у посилці, прямував одяг та подарунок. Однак під час митного контролю цього відправлення митники виявили керамічний виріб з очевидними ознаками старовини”, – йдеться у повідомленні.

Митники передали кераміку до Національного музеї історії України. Там визначили, що у посилці була так звана “розписна посудина на піддоні”. Подібні вироби характерні для культурної спільності Кукутень-Трипілля доби енеоліту.

Немає опису світлини.

“Специфіка морфології і особливості розпису дають підстави стверджувати про належність посудини до середини V тисячоліття до н.е. Аналогічні за формою та розписом вази походять із поселень в долині Дністра”, – зробили висновок експерти.

Немає опису світлини.

Верхня частина посудини розписана стилізованим зображенням змій, нижня – півовальними дугами.

Ваза була розбита та склеєна наново уже в наші дні. Проте попри сучасне втручання вона має автентичну складову, а тому предметом археології та має культурну цінність.

Немає опису світлини.

Митники вилучили посудину, на відправницю склали протокол за ст. 473 Митного кодексу України.

Як повідомляло BitukMedia, раніше співробітники Київської митниці виявили та вилучили опудало рідкісного яструба та частину черепа сайги. Предмети знайшли під час огляду міжнародної посилки, яка прямувала зі Запоріжжя до США. Предмети вилучили, бо “мають певні наукову, музейну та освітню цінність”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі