Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бомба уповільненої дії: “Корабель судного дня” може викликати цунамі в Лондоні

Важливо

SS Richard Montgomery називають “кораблем судного дня”. Судно затонуло в гирлі Темзи в серпні 1944 року. Відтоді воно знаходиться на глибині близько 15 м. Нове обстеження показало, що корпус есмінця почав розкладатися. Якщо він вибухне, Лондон накриє цунамі і це може статись вже невдовзі, попереджають експерти.

Про це пише The Daily Mail.

Це терміново, кажуть експерти. Під час останнього обстеження “Річарда Монтгомері” виявилося, що лівим бортом біля третього трюму судно почало руйнуватися. Передня частина корабля хилиться дедалі сильніше – здається, ніби от-от розколеться надвоє. Є побоювання і щодо задньої частини: тріщина вздовж вантажного відсіку за рік стала ширшою та довшою.

Пропозиція фахівців – якнайшвидше демонтувати щогли, верхівки яких досі стирчать над поверхнею води. Якщо вони заваляться, то можуть спровокувати вибух. Адже, за різними оцінками, у трюмах SS Richard Montgomery досі залишається вибухонебезпечний вантаж масою від 1500 до 3700 тонн.

Архівне фото SS Richard Montgomery

Есмінець “Річард Монтгомері” – американське судно, яке перевозило боєприпаси для союзників під час Другої світової війни. Воно мало доправити фугасні, уламкові, касетні та інші бомби на європейський театр військових дій морським конвоєм з Англії до Нормандії. Але корабель потрапив у восьмибальний шторм, переломився навпіл і затонув. Згодом його викинуло на мілину.

Якщо вибух, про який застерігають, таки станеться, він викличе в акваторії Темзи, а саме неподалік Ширнеса, графство Кент, цунамі величезної сили. Очікується, що детонація призведе до утворення стовпа води та уламків. А це, своєю чергою, спровокує п’ятиметрову хвилю. От за це “Річарда Монтгомері” й отримав прізвисько “корабель судного дня”.

У Міністерстві транспорту Великої Британії заявили, що у пріоритеті зараз “забезпечення безпеки населення та зведення до мінімуму ризиків, які створює судно”.

Як розповідало раніше BitukMedia, морські археологи ретельно обстежили морське дно поблизу Дюнкерка (Франція). Пошуки принесли вражаючий результат – вчені виявили 27 кораблів, які затонули під час операції “Динамо”. Нове дослідження дозволило дізнатися про їхнє становище, характеристики та стан у найдрібніших подробицях. Один із них, британський військовий корабель “Кіт” (HMS Keith), вчені навіть відтворили у 3D-моделі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі