П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пустощі супервулкана: в Єллоустоні стався ефектний гідротермальний вибух (ВІДЕО)

Важливо

23 липня в Єллоустоні (США) буквально вибухнула земля. В мережу виклали відео з переляканими туристами, яким не пощастило опинитися поблизу. За попередніми даними, постраждалих немає. Після виверження гейзера довколишню територію тимчасово закрили. Що ж сталося у знаменитому нацпарку?

Про це розповідає Science Alert.

Стовп пари здійнявся високо в небо, а з гейзера вирвався потік з бруду та каміння. Вибух пошкодив пішохідну доріжку та налякав відвідувачів, які перебували поблизу, кілька десятків людей поспішили втекти з місця події з криками “Назад!!” і “Святий Боже!”. У ЗМІ та соцмережах поширилося відео з виверженням гейзера.

Незважаючи на те, що вибух виявився не таким потужним і ніхто в результаті не постраждав, територію, де це сталося, про всяк випадок вирішили тимчасово закрити — для ремонту та оцінки збитків.

Справа в тому, що Єллоустонський національний парк розташований на вершині супервулкана, який нагріває та окислює мережі підземних водойм. І періодично гаряча вода виривається з-під землі. Але те явище, що сталось 23 липня 2024 року, було потужнішим, ніж зазвичай.

У спільній заяві Геологічної служби США та Єллоустонського національного парку зазначається, що підстав для занепокоєння немає — у виверження була гідротермальна, а не вулканічна природа. Вона пов’язана з нагріванням води у підземних резервуарах. Гідротермальні вибухи стаються, коли вода раптово виривається на поверхню, перетворюючись на пару, і такі явища поширені в Єллоустоуні.

Як пояснюють геологи, під землею, під вищим тиском вода може нагріватися набагато вище за 100 °C, а при температурі до 250 °C здатна досить швидко перетворюватися на пару, розширюючись у процесі. В результаті, не маючи можливості рухатися в межах підземної камери, пара виривається крізь землю. Це схоже на механізм гейзера, тільки він набагато бурхливіший і здатний нести із собою не тільки воду, а й шматки грунту. Такі викиди пари, води, бруду та каміння можуть сягати висоти у два кілометри. Вони розкидають сміття на величезній площі і залишають кратери.

А от щодо вибух, що стався 23 липня, геологи називають його відносно невеликим. І подібні явища, за їхніми словами, відбуваються досить часто.

Як розповідало раніше BitukMedia, вулкан Еребус на антарктичному острові Росса вивергає щодня 80 грамів золота вартістю $6 тис. Однак зібрати його складно – воно піднімається в небо разом із вулканічними газами у вигляді мікрокристалів і потім опадає із опадами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі