Site icon Bituk Media

Обрала сімʼю: вчена здобула докторський ступінь через 75 років після свого відкриття

Фото - David Johnson/PA

98-річна британська вчена Розмарі Фаулер нарешті здобула докторський ступінь. Фізикиня відома тим, що відкрила частку каон під час свого наукового дослідження в 1948 році, але відмовилася від ступеня доктора філософії на користь сім’ї.

Про це пише The Guardian.

Наукова робота Фаулера допомогла зробити прорив у теорії елементарних частинок, зазначає видання. Зокрема, вона передбачила існування інших частинок, наприклад, бозона Хіггса. Також відкриття Фаулер допомогло її керівнику Сесілу Френку Пауеллу здобути отримати Нобелівську премію з фізики в 1950 році. Він розробив фотографічний метод дослідження ядерних процесів.

1949-го британка вийшла заміж за свого колегу Пітера Фаулера і залишила університет. Після війни в подружжя народилося троє дітей, тому Розмарі вважала відхід з науки вимушеним рішенням. Докторський ступінь вона отримати не змогла, вирішивши, що сім’я важливіша.

2024 року ректор Бристольського університету Пол Нерс присвоїв їй звання почесного доктора наук в ході приватної церемонії вручення дипломів у Кембриджі.

На заході 98-річна вчена заявила, що для неї велика шана здобути докторський ступінь. “Відтоді я не зробила нічого, що заслуговувало б на особливу повагу”, — додала вона.

Потім слово взяв Пол Нерс, який зазначив, що “інтелектуальна суворість та допитливість пані Фаулер проклали шлях до критично важливих відкриттів, які продовжують визначати роботу сучасних фізиків та наше розуміння Всесвіту”.

Всі діти Розмарі Фаулер теж займаються наукою. Її дочка Мері вивчала математику та геофізику в Кембриджі та зробила академічну кар’єру у Швейцарії, Канаді, Лондоні та, нарешті, у Кембриджі.

Як розповідало раніше BitukMedia, 94-річна мешканка Австралії встигла прочитати за своє життя 1658 книг. Жінка вела читацький щоденник з 14 років.