Site icon Bituk Media

Вчені створили на 100% ефективний препарат для захисту від ВІЛ

Нові ліки від ВІЛ виявилися на 100% ефективними для запобігання поширенню вірусу. Фото - Depositphotos

Американська компанія Gilead Sciences, Inc. заявила про створення вакцини від вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Клінічні випробування підтвердили 100% ефективність ін’єкційного препарату Ленакапавір. Після його прийому жодна з кількох тисяч жінок, які брали участь у дослідженні, не заразилися ВІЛ. Ін’єкції потрібно робити двічі на рік.

Про це повідомляє New Atlas.

Ленакапавір – інгібітор капсиду, який вводиться двічі на рік. Капсидом називають білкова оболонка навколо вірусу. Вона потрібна для проникнення в клітину. Препарат запобігає зараженню ВІЛ – не дає використовувати капсид.

Раніше було створено такі препарати від хвороби як Descovy та Truvada. Вони діють за іншим принципом – блокують зворотну транскриптазу, тобто фермент, який вірус використовує для самовідтворення. Недолік медикаментів в тому, що їх потрібно приймати щодня. Також їхня ефективність нижча, ніж в ленакапавіру.

Лєнакапавір був створений компанією Gilead Sciences. Розробник провів дослідження в Уганді та ПАР. Серед піддослідних були 5300 дівчат підлітків та жінок віком від 16 до 25 років. Серед жінок, які отримували ленакапавір, не було зареєстровано жодного випадку ВІЛ-інфекції порівняно з 16 випадками у групі Truvada та 39 випадками у групі Descovy.

Фото – Depositphotos

Клінічні випробування ленакапавіру та Descovy тривають. Препарати ще не схвалено офіційно. Якщо ленакапавір буде схвалений, він стане частиною доконтактної профілактики та перешкоджатиме інфікуванню вірусом статевим шляхом у кожного, хто зробив ін’єкцію.

Ленакапавір має комерційну назву Sunlenca. Початкові дози препарату призначаються у вигляді пероральних пігулок та ін’єкцій для швидкого досягнення терапевтичного рівня. Далі для підтримки невизначеного низького рівня вірусу в організмі необхідно робити ін’єкції кожні шість місяців. Ін’єкції та таблетки Sunlenca коштуватимуть 42 250 доларів у перший рік терапії та 39 000 доларів у кожний наступний рік.

Однак Gilead Sciences, Inc обіцяють зробити препарат доступнішим, коли стануть відомі результати інших досліджень, зокрема тих, в яких беруть участь чоловіки.

Як розповідало раніше BitukMedia, науковці підтвердили одужання від ВІЛ в уже п’ятого пацієнта у світі. Йому допомогла трансплантація стовбурових клітин. Медики наголошують, що чоловік дійсно видужав, а не перебуває у стані ремісії.