Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені відновили обличчя знаменитої Позолоченої пані зі Стародавнього Єгипту

Важливо

Томографія обличчя жінки, яка померла й була муміфікована в Єгипті 1500 років тому, дозволила реконструювати її риси без розмотування самої мумії. З’ясувалося, що у неї було коротке кучеряве волосся.

Роботу опубліковано в журналі Anthropologie, розповідає Daily mail.

Останки єгиптянки зберігаються у Музеї природної історії імені Філда у Чикаго (США). “Позолоченою пані” мумію назвали через її золотий головний убір. Її також часто називають “загадковою”, тому що на саркофазі мумії відсутні ієрогліфи імені.

Перше сканування за допомогою комп’ютерної томографії “Позолоченої дами” провели ще 2011 року, а тепер по ньому провели нове дослідження. Нещодавно останки вивчили археолог Майкл Хабіхт та реконструктор Сісеро Мораєс.

Фото – the American Museum of Natural History

За словами дослідників, жінці було 40-49 років. Припускають, що її життя забрав туберкульоз. Комп’ютерна томографія показала, що у жінки був трохи неправильний прикус. Ієрогліфів з її ім’ям на мумії знов не знайшли.

“Спочатку ми реконструювали череп на основі комп’ютерної томографії, а згодом скоригували положення щелепи. Череп дозволив відтворити такі структури, як ніс, вуха, положення очей, межі губ та інших рис обличчя, для цього використовувалися дані, отримані при томографії живих людей”, – пояснив автор роботи Сісеро Мораєс (Cicero Moraes).

Зображення – Cicero Moraes

Для реконструкції також використали ультразвукові дослідження, застосовані на живих людях – це допомогло встановити товщину м’яких тканин у різних ділянках черепа.

Як розповідало раніше BitukMedia, бразильський експерт з комп’ютерної графіки Сісеро Мораес разом з вченими та художниками зміг відтворити обличчя видатного поета доби Відродження Данте Аліґ’єрі. Обличчя вийшло не зовсім таким, яке ми бачимо на відомих портретах великого італійця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі