Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дослідження: зміна клімату впливає на забарвлення та сексуальне життя комах

Важливо

Вчені з Австралії та Німеччини з’ясували, що зміна клімату впливає на забарвлення комах. Згодом у них виникають труднощі при розпізнаванні один одного.

Про це йдеться у науковій статті, опублікованій у журналі Ecology and Evolution, розповідає The Guardian.

Через зміну ідентифікаційних кольорів в деяких видів може ускладнитися пошук партнера для парування — в результаті популяція скоротиться. Однак на часі, за словами вчених, питання ще не стоїть гостро. Навпаки, здатність організмів адаптуватися до кліматичних умов можна оцінити, швидше, позитивно.

Серед дослідників переважає теорія про те, що при підвищенні температури комахи значною мірою еволюціонують – у них виробляється менше меланіну, який робить розфарбування світлішим або яскравішим. В якості доказу вони наводять приклад метелика Mead’s sulphur з Північної Америки — з роками через потепління його крила стали блідішими. При цьому у мешканців деяких районів забарвлення навпаки змінилося на темніше або яскравіше.

Єдина закономірність, яку з’ясували вчені, — потепління впливає на колір комах. “Механізм не такий зрозумілий — він збиває з пантелику”, — зізнався один із учасників дослідження доктор Хак.

Попередні дослідження показали, що кліматична криза спричинила втрату оздоблення крил самцями бабок. Фото – Ross Hoddinott/PA

Вчені ще не можуть зробити однозначний висновок, оскільки в їхньому розпорядженні бракує матеріалів. Їм належить з’ясувати, як здатність адаптації і розмноження з врахуванням зовнішніх змін у майбутньому вплинуть на життєздатність популяцій.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені знайшли метеликів, які здатні перетнути Атлантичний океан без зупинок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі