Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені вперше зафільмували, як самка синього кита годує своє дитинча (ВІДЕО)

Важливо

Перше в історії відео годування дитинчати синього кита вдалось зафільмувати поблизу узбережжя Східного Тимору в Південно-Східній Азії. Відео стало частиною дослідницької програми, яку очолює Австралійський національний університет. Вивчення синіх китів у цих водах триває з 2006 року.

Про це розповідає видання New Atlas.

У короткому ролику можна побачити, як молоде дитинча смокче молоко у своєї матері під час щорічної міграції завдовжки 5 тис. кілометрів між південною Австралією та морем Банда на сході Індонезії.

Ця ділянка моря – відоме місце проживання китоподібних, де регулярно пропливають сині кити, дзьоборили, короткоплавцеві грінди, дельфіни та інші морські жителі. Глибокі океанічні канали регіону, що сягають глибини понад 3 тис. метрів, є основним міграційним шляхом для морської фауни, що мігрує між Тихим та Індійським океанами.

Поява дитинчати карликового синього кита поблизу Східного Тимору особливо важлива, оскільки підтверджує значущість регіону для розмноження та раннього розвитку цих величних істот.

За допомогою безпілотника дослідники також зняли у цьому регіоні двох дорослих китів, які “займалися інтимним залицянням”.

Ці дані показують, що ці води важливі не лише як кормові угіддя для синіх китів, а й є критично важливими для їхнього розмноження. Досі залишалося загадкою, коли, де та як сині кити розмножуються.

Сині кити – найбільші тварини, що коли-небудь існували. Їхня довжина (33 м) дорівнює приблизно трьом автобусам, а вага – п’ятнадцятьом. Сині кити перевищують за своїми розмірами динозаврів. Незважаючи на те, що карликові сині кити менші, вони сягають близько 24 м і важать близько 90 тонн.

Як розповідало раніше BitukMedia, професор Коен Елеманс разом зі своєю командою вперше визначив, яким чином вусаті кити утворюють звуки, завдяки яким спілкуються між собою. Однак шум від кораблів накладається на вібрації їхніх голосів, і тому становить загрозу для виживання видів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі