П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Смачного! Влада Сінгапуру схвалила 16 видів комах для вживання в їжу

Важливо

Можна їсти самим та імпортувати. Таке офіційне рішення прийняло продовольче агентство Сінгапуру (SFA) щодо 16 видів комах. Про це повідомили у прес-службі регулятора.

Про це розповідає CNN.

Хочете спробувати соте з шовкопряда? Або як щодо насі-лемак з цвіркунами на гарнір? Днями Державне продовольче агентство Сінгапуру (SFA) схвалило 16 видів їстівних комах для продажу та споживання на території країни.

Згідно з заявою управління, ентомофагія або споживання комах в їжу — новий напрямок у харчовій промисловості країни, який вимагає розробки низки рекомендацій для споживачів. До переліку схвалених комах увійшли цвіркуни, коники, сарана, деякі жуки, борошняні черв’яки, медоносні бджоли та шовковичні шовкопряди. Окрім можливості готувати страви з цих комах, їх також можна імпортувати до інших країн.

“Ці комахи та продукти з комах можуть бути використані для вживання людиною або як корм для сільськогосподарських тварин”, – уточнюється в заяві SFA. При цьому “дозволених” комах не можна “збирати у дикій природі”.

“Необхідне документальне підтвердження того, що комахи вирощуються в приміщеннях, контрольованих компетентним органом”, – додали в SFA.

Ідея про дозвіл вживання комах у Сінгапурі вперше виникла в 2022 році. Тоді ж було проведено перші публічні консультації. На початку 2023-го продовольча агенція оголосила, що до кінця року затвердить імпорт, переробку та споживання 16 видів комах. Проте остаточне рішення ухвалили лише в липні 2024 року.

Сінгапур — далеко не перша країна, в якій схвалено використання комах як джерела їжі для людей. Наприклад, Євросоюз за останні роки дозволив постачання їжі з чотирьох видів комах. Передбачається, що подібні заходи дозволять забезпечити білком населення Землі, що зростає, і знизити тиск сільського господарства на довкілля.

Розводити комах вигідно. Для цього не потрібні великі площі, доглядати їх просто, а їхній вуглецевий слід менший. Більше того, деякі з них навіть вирішують проблему утилізації відходів від інших виробництв, бо самі харчуються гноєм та харчовими відходами. При цьому за поживною цінністю комахи не відстають від звичайного м’яса та риби, а іноді навіть обганяють їх. Та й у меню людини вони влаштувалися давно: в кухнях різних народів світу можна зустріти близько 2 тисяч різних видів комах.

Як розповідало раніше BitukMedia, команда валлійських мікробіологів із Університету Кардіффа створила пиво із екстрактом бджіл-убивць. Вони витягли із їхніх шлунків дріжджі та використали їх для створення напою. Для досліду брали комах, котрі померли природною смертю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі