Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сюрприз планети зі скляним дощем: вчені знайшли молекулу, яку раніше не зустрічали за межами Сонячної системи

Важливо

Космічний телескоп “Джеймс Вебб” (JWST) зробив незвичайне відкриття: одна з найближчих до Землі планет класу “гарячих Юпітерів” “смердить” тухлими яйцями. Планета HD 189733b вже відома своїми смертоносними скляними дощами, екстремальними температурами та ураганними вітрами. Але остання знахідка робить цю планету ще менш гостинною – в її атмосфері виявили сірководень.

Про це повідомляє CNN.

Сірководень — це молекула, яка і дає “запах тухлих яєць”. Під час дослідження атмосфери планети в інфрачервоному світлі науковці побачили сірководень, який хоч і очікувано існує на гігантських газових екзопланетах, однак досі був невловимим поза межами Сонячної системи.

Це відкриття може дати вченим уявлення про вплив сірки, яка є ключовим елементом у формуванні планет, на атмосфери гігантських газових планет.

“Сірководень є одним із основних резервуарів сірки в планетарних атмосферах. Висока точність і інфрачервоні можливості (телескопа Джейммса Вебба – ред.) дозволяють нам вперше виявити сірководень на екзопланетах, що відкриває нове спектральне вікно для вивчення хімії сірки в атмосфері екзопланет. Це допомагає нам зрозуміти, з чого складаються екзопланети і як вони виникли”, – пояснив провідний автор дослідження, астрофізик з Університету Джона Гопкінса Гуанвей Фу.

Також автори дослідження, опублікованого в Nature, знайшли на HD 189733b воду, вуглекислий і чадний гази.

HD 189733 b — планета, приблизно в 1,13 рази більша та масивніша за Юпітер. Її вперше виявили в 2005 році. Вона розташована приблизно за 65 світлових років від Землі в сузір’ї Лисички (лат. Vulpecula). Саме ця відносна близькість зробила HD 189733 b однією з найбільш вивчених. Планета обертається навколо своєї зірки на відстані близько 4,8 млн км – це близько 3% відстані між Землею та Сонцем. Це настільки близько, що її орбіта збіглася з орбітою Меркурія. Ця близькість робить HD 189733 b “гарячим Юпітером” – планетою розміром з Юпітер або більше, яка обертається навколо своєї зірки набагато ближче, ніж Юпітер обертається навколо Сонця. HD 189733 b – найближчий до Землі “гарячий Юпітер”.

Космічний об’єкт розташований у 13 разів ближче до своєї зірки, ніж Меркурій до Сонця – цим і пояснюють екстремально високі температури на поверхні. Там середня температура досягає 926°C. Її розпечена атмосфера та скляні хмари надають планеті оманливо спокійного синьо-білого мармурового вигляду.

Як розповідало раніше BitukMedia, телескоп “Джеймс Вебб” зробив фото знаку питання в космосі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі