Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бачити означає вірити: вчені реконструювали останні години життя давньоєгипетського крокодила

Важливо

Вчені дослідили давньоєгипетську крокодилячу мумію, що зберігається в одному з британських музеїв. Комп’ютерна томографія допомогла виявити всередині тіла тварини металевий рибальський гачок і, можливо, залишки наживки.

Про це повідомляється в статті в журналі Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritage.

Протягом кількох тисяч років стародавні єгиптяни вдосконалювали мистецтво муміфікації та досягли чималих успіхів. Завдяки цьому та клімату цієї північноафриканської країни дотепер збереглися тисячі забальзамованих тіл царів та їхніх родичів, знатних осіб та звичайних єгиптян. Втім, муміфікацією покійних людей там не обмежувалися: археологи знайшли чимало забальзамованих тварин – від собак та котів до ібісів та скарабеїв.

Піддавали бальзамуванню й крокодилів. Ці хижаки в стародавніх єгиптян асоціювалися з Себеком – богом води та розливу Нілу. Археологи знайшли докази того, що єгиптяни утримували їх в неволі і для чого, ймовірно, відловлювали молодих особин або добували яйця. Крім того, за необхідності люди полювали й на дорослих крокодилів. Наприклад, деякі джерела говорять про те, що для полювання на рептилій використовували сіті та списи. Геродот описував, як єгиптяни закидають в річку гак, на який насаджували свинячий хребет.

Томограма давньоєгипетської мумії крокодила. Фото – Lidija McKnight et al. / Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritage, 2024

Лідія Макнайт з університету Манчестера спільно зі своїми британськими колегами презентувала результати дослідження однієї з крокодилячих мумій, що зберігаються у Бірмінгемському музеї та художній галереї. Ці останки належали особини завдовжки близько 2,2 м. Загалом забальзамована мумія добре зберіглась, якщо не брати до уваги відсутність частина хвоста.

Давньоєгипетська крокодилячі мумія, що зберігається у Великій Британії. Фото – Lidija McKnight et al. / Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritage, 2024

Дослідники доправили цю мумію до однієї з лікарень Манчестера, де й вивчали її за допомогою цифрової рентгенографії та комп’ютерної томографії. Їм вдалось зробити кілька цікавих спостережень. Вчені не помітили на останках цієї тварини травматичних ушкоджень, які раніше вдавалося виявити на черепах інших давньоєгипетських крокодилів. Проте, як показали отримані зображення, всередині мумії досі лежать гастроліти (шлункове каміння) та металевий артефакт розміром 34×24×5 мм. І це ніщо інше як рибальський гачок! Ба більше – поряд з ним знайшли залишки риби завдовжки близько 230 мм. Теоретично вона могла бути наживкою. Згодом вчені зробили цифрову реконструкцію виявленого гачка і навіть виготовили його бронзову копію.

Модель рибальського гачка, виявленого всередині мумії крокодила. Фото – Lidija McKnight et al. / Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritage, 2024

Оскільки скелет риби добре зберігся, вчені припустили, що крокодил заковтнув її не більше ніж за добу до своєї загибелі, а, можливо, і менше. Очевидно, цю тварину зумисне спіймали заради того, щоб забальзамувати для ритуалу. Причому дослідники зазначили, що в цьому випадку процедура не була дуже ретельною і, наприклад, давні бальзамувальники не видалили в крокодила внутрішні органи.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені вивчили два незвичайні черепи і виявили на них ознаки раку, який намагалися лікувати стародавні єгиптяни. Нове відкриття дає унікальні свідчення про методи боротьби з цим онкозахворюванням у давнину.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі