Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Троє на одного – наскельний розпис про свиню є найстарішим зразком оповідного мистецтва

Важливо

У вапняковій печері Леан Карампуан в Індонезії виявили найстаріший нині відомий сюжетний малюнок. Він зображує трьох гуманоїдів, які взаємодіють зі свинею. Цьому художньому твору –  51,2 тис. років.

Про це повідомляє CNN.

Сцена про свиню є старішою за розписи печери Ласко у Франції (дуже детально зображують різноманітних диких тварин).

Раніше у Леан Карампуан уже знаходили древні малюнки. Наприклад, є зображення навпі людей, напів тварин, які полюють на тварин, нині відомих як яванські свині. Їм 48 тис. років

Детальне одиночне зображення самої свині раніше вважалося найстарішим зображенням тварини – йому 45,5 тис. років. Проте, схоже, у льохи знайшлася конкурентка.

Такий вигляд має найстаріший зразок оповідного мистецтва в оригіналі. Фото: Dominic Julian/BRIN

“Ми, люди, визначаємо себе як істот, що розповідають історії. І це, схоже, найстаріше свідчення про це”, – вважає автор дослідження Максим Обер, професор Центру соціальних і культурних досліджень Університету Гріффіта в Австралії.

Він каже, що автор чи автори розпису хотіли передати більше, ніж просто показати статичні фігури. Вони хотіли розповісти історію.

An aerial view of Karampuang hill in south Sulawesi, where the cave is located.
Пагорб Карампуанг, BRIN

Раніше для визначення віку малюнку від стіни відкулупували шматочок с карбонату кальцію, який природним чином утворюються на деяких ділянках наскельного мистецтва, подрібнювали його та проводили радіологічний аналіз ізотопів урану. Зараз винайшли менш інвазивний, але більш точний метод. Його просвічують лазерним променем, вдвічі тоншим за людське волосся.

Як повідомляло BitukMedia, одразу кілька артефактів знайшли археологи в Острозі Рівненської області. Йдеться про фрагменти посуду Х століття, ливарню XVII століття та невідому підземну споруду. Згодом їх планують дослідити докладніше.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі