Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Додають токсинів у грудне молоко – науковці назвали неочікувано небезпечні продукти

Важливо

Науковиця із американського Дартмутського коледжу Меґан Романо провела дослідження за участі 3 тис. вагітних жінок. Метою було виявити, які продукти призводять до підвищення в організмі рівня так званих “вічних хімікатів” – перфторованих алкілованих речовин. Поруч із кавою та яйцями опинилися білий рис та морепродукти. Їх споживання підвищує кількість токсинів у плазмі крові та грудному молоці.

Про це повідомляє The Guardian.

Дослідження Романо є одним із перших, яке доводить, що споживання кави та білого рису призводить до підвищення у тілі людини так званих “вічних хімікатів”. Так називають перфторовані алкіловані речовини (англійською – PFAS). Вони отримали таку назву через те, що дуже слабко піддаються розпаданню.

“Вічні хімікати” не природними для таких продуктів як рис чи яйця, а потрапляють до них в процесі виробництва. Так, рис може насичуватися цими сполуками через забруднені ґрунти або під час приготування. Такі речовини може виділяти посуд із антипригарним покриттям чи вони можуть бути у воді.

Кури, які на вільному вигулі, у селі, частіше споживають PFAS, бо люди годують їх зі “своєї тарілки”, а їжа уже містить токсини.

Фільтри для кави, паперові стаканчики зазвичай містять PFAS, на додачу до того, що “вічні хімікати” можуть бути уже у воді чи в зернах.

Споживання червоного м’яса веде до підвищення рівня перфтороктансульфонової кислоти, однієї з найпоширеніших і небезпечних сполук, що входить до PFAS.

Перфторовані алкіловані речовини пов’язані з розвитком раку, вродженими дефектами плоду, захворюваннями печінки, щитовидної залози, різким падінням кількості сперматозоїдів та рядом інших серйозних проблем зі здоров’ям.

Аби зменшити зараження “вічними хімікатами”, Романо радить їсти більше фруктів та овочів, цільне зерно та і взагалі харчуватися різноманітно.

Хоча як це допоможе, якщо хімікати виділяє посуд, у якому ми готуємо їжу, не зрозуміло.

Як повідомляло BitukMedia, вчені з Університету Мейдзі в Японії розробили електричну ложку, яка впливає на смакові рецептори язика. Вона здатна робити прісну їжу солоною. Вчені вважають, що новий гаджет допоможе контролювати споживання солі. Тим більше, що до скорочення споживання солі в Європі закликає ВООЗ.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі