П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені з’ясували, що мурахи проводять медичні ампутації

Важливо

Мурахи ампутують один одному кінцівки при травмах, через які виникає загроза життю. Імовірно, такий захисний механізм виник у мурах роду Camponotus через відсутність антимікробних залоз. Це вперше здатність розуміти необхідність ампутації та проводити її помітили не в людей. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у науковому журналі Current Biology.

Про це розповідає The Washington Post.

Щоб вивчити, як мурахи без антимікробних залоз захищаються від патогенів, науковці дослідили флоридських мурах-теслярів Camponotus floridanus. Вони виявилися здатними не просто проводити ампутації, але і розрізняти, які рани потребують такого лікування, а які — ні.

Вчені провели поведінкові та мікробіологічні експерименти. Вони ушкоджували мурахам ноги в області стегон. Наприклад, коли рани були у районі стегна, то мурахи вдавалися до ампутацій у 76 відсотках випадків, що підвищувало ймовірність виживання мурах після інфікування смертельною для них бактерією синьогнійною паличкою. Для цього родичі рятували один одного шляхом ампутації кінцівок вище місця травми: вони спочатку облизували рану, а потім багаторазово кусали кінцівку біля стегнового суглоба, щоб ампутувати її. При цьому вони діяли протягом 50 хвилин після поранення. Таким чином, комахам вдавалося підвищити виживання особин.

Більше того, дослідники з’ясували, що мурахи можуть змінювати тип лікування залежно від тяжкості ушкодження. Якщо рана була на гомілці, ближче до лапки, вони не ампутували ногу, а зализували – щоб знизити ризик інфікування.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники з Університету штату Північна Кароліна виявили, що мурахи не змінюють поведінку під час підвищення температури повітря. Вони залишаються у некомфортному середовищі навіть за наявності альтернативи. Це відкриття свідчить про те, що мурахи можуть бути не в змозі скорегувати свою поведінку у відповідь на потепління екосистем. І, як наслідок, ризикують загинути.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі