Субота, 6 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Запоріжжі знайшли мотику з рогу оленя, якій кілька тисяч років

Важливо

Музейні фонди Національного заповідника “Хортиця” поповнилися ще однією надзвичайно рідкісною знахідкою. Мешканець Запоріжжя знайшов на території місцевого урочища старовинну мотику. Артефакт датують V-III тис. до н. е.

Про це заповідник повідомив у своєму Telegram.

Прибираючи сміття на косі біля знаменитого урочища Сагайдачне у лівобережній частині Дніпровського району Запоріжжя, мешканець вулиці Скельної Віктор Доронович підібрав у піску дивний кістяний предмет з отвором. Припустивши, що це “щось археологічне”, Віктор показав знахідку знайомому – художнику-гончару й фанату історії Олександру Шкалікову… той одразу зрозумів: перед ним надзвичайно давній артефакт – мотика для оброблення землі.

Згодом Шкаліков передав знахідку Музею історії Запорозького козацтва, що входить до заповідника.

Музейні фахівці з’ясували, що знайдена 20-сантиметрова мотика – це знаряддя, зроблене з рогу благородного оленя. “З боку обуха в ньому просвердлено рівний акуратний отвір для дерев’яного держака. Гострий робочий край мотики спочатку обтесаний, а потім добре відшліфований та загладжений у процесі використання. Можливо, перед обробкою ріг розпарювали або виварювали, щоб зробити його більш пластичним”, – розповіли музейники.

Саме такими мотиками обробляли землю мешканці наших земель у V-III тис. до н. е., тобто 7-5 тис. років тому. У заповіднику зазначили, що йдеться про носіїв так званої середньостогівської археологічної культури – людей, які, як припускають, першими в Європі приручили коня для їзди верхи та користувалися мідними виробами.

Як розповідало раніше BitukMedia, в центрі Острога знайшли старовинний посуд і невідому підземну споруду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі