Субота, 6 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Інженери створили “ніжного робота” – він працюватиме з продуктами (ВІДЕО)

Важливо

Інженери з Массачусетського технологічного інституту (США) розробили роботизовану систему для роботи з продуктами. Пристрій поєднує в собі комп’ютерний зір і “ніжний”роботизований захоплювач. Робот може збирати та пакувати продукти, не пошкоджуючи їх.

Про це розповідає Techcrunch.

RoboGrocery використовує комбінацію камер, сервоприводів із замкнутим контуром управління та м’яких тактильних датчиків – вони допомагають визначати різні форми та розміри продуктів. Камери надають інформацію про глибину та кольорові зображення для точного визначення форм та розмірів об’єктів в міру їх переміщення конвеєрною стрічкою.

Двигуни роборуки забезпечують точне керування та зворотний зв’язок, дозволяючи захоплювачу регулювати захват залежно від характеристик об’єкта. Завдяки вбудованим датчикам у пальці захвату робота він може вимірювати тиск та деформацію об’єкта, що, за словами дослідників, дає цінні дані про жорсткість та крихкість.

Для тестування системи дослідники помістили десяток невідомих роботу об’єктів на продуктовий конвеєр. Продукти були різні – від делікатних, таких як виноград, хліб, капуста, кекси та крекери, до набагато твердіших, таких як консервні бляшанки, коробки та відерця морозива.

Працюючи першому етапі система комп’ютерного зору визначає товари, які необхідно зібрати і планує свою роботу. Далі роботизований захоплювач перевіряє властивості та крихкість об’єкта. Наприклад, торкаючись винограду, датчики тиску в пальцях визначають, що не варто класти його на дно пакета. Перевірка бляшанки, навпаки, показує, що її можна покласти під інші продукти.

Система поки що не готова до комерційного впровадження, кажуть дослідники. Вони продовжують вдосконалювати роботу комп’ютерного зору та захвату. У перспективі розробку можна буде використовувати не тільки на харчових виробництвах та продуктових магазинах, але також, наприклад, для сортування сміття.

Як розповідало раніше BitukMedia, інженери з Федеральної вищої технічної школи Цюриха (Швейцарія) створили робот-екскаватор HEAP. Він власними силами спроєктував та збудував 6-метрову стіну з брил довільної форми.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі