Субота, 6 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Неандертальці мали співчуття – історики розкопали поховання дитини із синдромом Дауна

Важливо

Поруч із іспанською Валенсією на місці розкопок Cova Negra археологи відшукали поховання дитини із виду неандертальців. Вони встановили, що хоча малюк і мав ознаки синдрому Дауна, він дожив щонайменше до шестирічного віку. Науковці кажуть, це може свідчити, що серед інших інстинктів у первісних людей було співчуття.

Про це розповідає The Guardian.

Рештки дитини (не зрозуміло, хлопчик це був чи дівчинка) розкопали ще у 1989-му. Проте лише зараз науковці змогли зазирнути у так зване внутрішнє вухо малюка. І виявили, що його анатомія відповідає синдрому Дауну. Тож це робить знахідку найбільш раннім зразком цього захворювання. Науковці вирішили дати дитині гендерно нейтральне ім’я Тіна.

“Патологія, яку страждала ця людина, призвела до тяжких симптомів. Принаймні, вона була повністю глуха, мала сильні напади запаморочення та була нездатна утримувати рівновагу”, — розповідає керівниця дослідження Мерседес Конде-Вальверде, палеоантрополог з Університету Алькала в Іспанії.

Мати не могла доглянути таку дитину сама і виростити її аж до шестиричного віку. Тож це означає, що про малюка дбала уся група і допомагала матері.

Раніше науковці знали, що неандертальці доглядали одне за одним. Але альтруїзму у цьому не помічали. Скоріше, одні особи із певною інвалідністю допомагали іншим особам із інвалідністю.

Тепер же науковці мають підстави говорити, що неандертальцям був властивий певний альтруїзм. Група доглядала за дитинчам із синдромом Дауна, ймовірно, навіть довше, ніж батьки, припускає Конде-Вальверде.

Як розповідало BitukMedia, міжнародна команда науковців відновила зовнішність жінки із печери Злотий кунь у Чехії. Її вік приблизно 45 тис. років. І це найдавніша людина, геном якої вдалося розшифрувати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі