Site icon Bituk Media

Акварельну ілюстрацію до першого “Гаррі Поттера” продали за майже $2 млн

Фото - SOTHEBY'S

Оригінальну акварельну ілюстрацію, що стала обкладинкою для першого видання книги “Гаррі Поттер та філософський камінь”, продали з аукціону за $1,9 млн. Лот встановив рекорд як найдорожчий будь-коли проданий предмет франшизи. Продаж відбувся на торгах аукціонного дому Sotheby’s у Нью-Йорку.

Про це повідомляє The Guardian.

Вперше ілюстрацію продали з торгів 2001 року за £85 тис. (близько $108 тис.). На той час письменниця Джоан Роулінг ще не завершила свою серію книг про юного чарівника.

За словами представників аукціонного дому Sotheby’s , очікувалося, що цього разу витвір мистецтва буде продано за $400–600 тис. Ще тоді припускали, що ілюстрація може стати найдорожчим предметом поттеріани, проданим на аукціоні.

Теперішні торги пройшли 26 червня і тривали лише близько 10 хвилин. Ім’я нового власника цінності не розкривається.

Автор ілюстрації, британський художник Томас Тейлор, створив обкладинку “Гаррі Поттера” у 1997 році, тоді йому було лише 23 роки. На роботу у Тейлора пішло два дні. Замовлення художник отримав від видавця Баррі Каннінгема з Bloomsbury, який ризикнув видати “Філософський камінь” після того, як 12 інших видавців відмовилися від нього. Художник також був одним з перших, хто прочитав рукопис першої книги про Гаррі Поттера. На знаменитій обкладинці Томас Тейлор зобразив чарівника, що стоїть перед Гоґвортс-експресом.

Оригінальна ілюстрація першої обкладинки “Гаррі Поттера”. Фото – SOTHEBY’S

Видавництво надіслало йому роздруківку рукопису з редакторськими примітками та правками. “Коли до мене вперше звернулися щодо обкладинки, бриф включав чорно-білі ілюстрації заголовків розділів, і я зробив кілька чорнових начерків інших персонажів книги. Але дуже швидко бриф обмежився лише обкладинкою”, – розповідав Тейлор в інтерв’ю 2010 року. Для свого малюнку він використовував концентровані акварельні фарби та чорний олівець Karisma.

Минулого тижня на аукціоні також продали примірник першого видання роману “Гаррі Поттер та філософський камінь” — за £45 тис. Це одна з 500 книг першого накладу 1997 року.

Перші екземпляри книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера регулярно продають на аукціонах. Наприклад, 2021 року в США один такий пішов з молотка за $471 тис. А 2022-го мешканка Единбурга виручила за книгу “Гаррі Поттер і Таємна кімната” майже £4 тис.

Як розповідало раніше BitukMedia, примірник першого видання книги “Гаррі Поттер і філософський камінь” продали за понад 55 тис. фунтів стерлінгів на аукціоні у Великій Британії. У 1997 році книга коштувала лише за 10 фунтів. Власниця довгі роки зберігала видання в комірчині під сходами.