П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вперше в історії людства: ґрунт зі зворотного боку Місяця доправили на Землю

Важливо

Китайське національне космічне управління повідомило про успішне повернення дослідного зонда Changʼe-6 на Землю. Він доправив перші в історії зразки ґрунтів з маловивченого зворотного боку Місяця.

Про це написала пресслужба управління.

Капсула зі зразками ґрунту приземлилася в автономному регіоні Внутрішня Монголія на півночі Китаю. Після того як її оброблять, капсулу доставлять до Пекіна.

Посадковий модуль “Чан’е-6”, запущений 3 травня 2024 року, за допомогою ракети-носія “Чанчжен-5”, сів у кратері Аполлон, розташованому в районі Південного полюса природного супутника Землі.

Місія тривала 53 дні. За цей час модуль зібрав близько 2 кг місячного матеріалу за допомогою бортових інструментів – бура та роботизованої руки. Зараз вчені з нетерпінням чекають на можливість ближче поглянути на ці зразки. 

Їх можна зрозуміти – зворотний бік Місяця мало вивчений, адже супутник звернений до Землі лише одним боком, його період обертання навколо нашої планети дорівнює періоду обертання навколо своєї осі.

Вільна від впливу Землі та інших перешкод, зворотна сторона Місяця чудово підходить для радіоастрономії та іншої наукової роботи. На думку експертів, зразки розкриють інформацію про ранню історію Місяця і Землі, зокрема про їх зіткнення, і допоможуть зрозуміти, з якою швидкістю рухалися астероїди, що вражали Місяць.

Чотири роки тому Китай повернув зразки з ближнього боку Місяця, уперше з часів американської програми Apollo, яка завершилася в 1970-х роках. Китайські вчені проаналізували їх і виявили, що вони містять воду в крихітних кульках, занурених у місячний бруд.

Наразі космічна програма Китаю має на меті відправити астронавтів на Місяць до 2030 року, а ще — повернути зразки з Марса приблизно в тому ж році та запустити три місії місячних зондів протягом наступних чотирьох років.

Як розповідало раніше BitukMedia, 86-річний фізик Кен Ом склав заповіт, в якому ретельно прописав, що з ним треба зробити після смерті. Цей дивовижний план народився в нього завдяки нескінченній та давній любові до космосу. Американець вирушить на Місяць вже після свого останнього подиху на Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі