Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нового динозавра назвали на честь скандинавського бога Локі

Важливо

Нещодавно вчені вивчили новий тип динозаврів, який дістав назву Lokiceratops rangiformis – на честь скандинавського божества Локі. На таку назву наштовхнула вражаюча схожість рогів динозавра з королівським шоломом цього бога з останніх блокбастерів про супергероїв.

Про це розповідає CNN.

Lokiceratops rangiformis – один з найбільших цератопсових динозаврів, які коли-небудь жили на Землі. Він належав до сімейства рогатих тварин, до якого входять зокрема трицератопси та стиракозаври.

Цей динозавр був виявлений у 2019 році у формації Джудіт-Рівер в Монтані, родовищі скам’янілостей, з якого було вилучено кістки чотирьох інших динозаврів. Він проживав приблизно 78 млн років тому – в пізній крейдовий період. На той час Північна Америка становила частину величезного острівного континенту Ларамідія. Місцина, де мешкав L. rangiformis, включало болота і заболочені землі, які сприяли різноманітності рослинності і тваринного світу.

Автори дослідження Брок Сіссон (ліворуч) та Марк Ловен із завершеною реконструкцією Локі, встановленою для демонстрації.

За фізичними характеристиками цей динозавр, ймовірно, мав близько 6,7 м завдовжки, а довжина черепа від носа до кінчика рогів перевищувала два метри. Важив він приблизно 5,5 т. Це ставить локіцератопса в один ряд з найбільшими слонами, відомими на даний момент.

Художнє зображення Lokiceratops rangiformis. Фото – Reuters

Хоча поки всі виявлені кістки належать одній особині, їх було достатньо, щоб скласти майже повний череп. Тому вчені з’ясували, що у Lokiceratops були роги, не схожі на жодні інші. Крім того, у тварини не було рогу на носі, типового для динозаврів цього сімейства.

Фото – Mark Loewen

Новий вид привертає увагу унікальними великими рогами, схожими на леза, на задній частині “коміра”, що оточував голову динозавра. Раніше вважалося, що подібні роги призначені для атаки та використання у бійках.

Художня реконструкція Lokiceratops rangiformis

Але у нового виду найбільші колись знайдені роги з’єднані з черепом тонкою пластиною, яка, як вважають вчені, не могла витримати сильних ударів. Тому тепер дослідники припускають, що роги були окрасою — для привернення уваги самок, для залякування суперників або для розпізнання один одного.

Саме через ці роги динозавр й отримав свою назву – на честь Локі із всесвіту Marvel, який носив шолом зі схожими рогами.

Довгий час вважали, що через боротьбу за ресурси одночасно могли існувати лише деякі види рогатих динозаврів. Проте L. rangiformis — четвертий цератопсид і п’ятий рогатий динозавр, знайдений у цей час, що свідчить про більшу різноманітність усередині цієї групи, ніж думали раніше.

Як розповідало раніше BitukMedia, палеонтологи докладно вивчили скам’янілий хребець, знайдений у 1978 році, та виявили, що він належить найстарішій морській рептилії у Південній півкулі. Вік цього нотозавра становить близько 246 млн. років. Знахідка цієї скам’янілості ставить під сумнів попередні уявлення про еволюцію рептилій.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі