Site icon Bituk Media

Гніздо зруйнувала негода – селяни врятували лелеченят (ВІДЕО)

Фото: ГО Барбоскіни/ Facebook

17 червня неподалік села Милорадово на Полтавщині негода пошкодила гніздо лелек. Воно впало на землю разом із пташенятами, в одного була зламана лапа. Небайдужі мешканці забрали руками розкопали дітлахів з-під решток гнізда, а волонтери забрали на перетримку. Тепер пташенята, яких назвали Лель та Леля, почали самостійно їсти.

Про це розповідає Суспільне.

Історію пташенят розповідає голова ГО “Барбоскіни” Наталія Лебединська. Каже, у виводку було четверо дітлахів, однак катастрофу змогли пережити лише двоє.

“Вітер тоді був такий сильний. Коли це все завалилося, дорослі (птахи – ред.) ж видно встигли відлетіти вночі. А лелеченята залишились там. Вони народились десь вкінці березня. Я читала, що вага гнізда може бути 250 кілограмів.   Люди бігом кинулися рятувати цих лелеченят. Їх руками відкопали під завалами залишків гнізда. Дістали двоє мертві вже були, а двоє у тяжкому стані”, – розповідає жінка.

Волонтери відвезли живих пташенят у ветклініку. У одного з них діагностували важкий стан, бо була зламана лапа і там почався запальний процес. Тож йому наклали шину.

Два дні пташенята були у клініці, потім Наталя забрала їх із собою. Зараз Лель та Леля живуть у селі Опішня. Лікарі розповіла, як їх правильно годувати паштетами, і що є спеціальний корм. Зараз пташенята почали самостійно їсти. Вони же намагаються вставати, розправляють крила, набирають вагу та мають гарний апетит.

Поки що Лель та Леля живуть у коробці у коридорі волонтерів. Їх час від часу будуть виносити до ставка та сподіваються, що птахи зможуть повернутися у природу.

Батьки Леля та Лелі уже побудували нове гніздо неподалік. Та повертати пташенят їм чи підкладати іншим лелекам не будуть – птахи можуть не прийняти малечу.

Як повідомляло BitukMedia, мешканець села Тиниці на Черенігівщині Іван Марченко ризикував життям, аби врятувати самотню самицю лелеки та її пташенят. У родині птахів кудись зник батько. Тож селянин вилазив на електроопору та годував пташку рибою.