Site icon Bituk Media

“Мотлох” за $4 виявився древньою вазою племені майя (ВІДЕО)

Скрін із відео

Американка Анна Лі Дозіер із штату Меріленд придбала на “барахолці” вазу за $4. Каже, думала, це декор із 1990-х, але насправді вазі близько 2 тис. років і виготовлена вона гончарами цивілізації майя.

Про це розповідає UPI.

Анна каже, що придбала вазу у магазині вживаних речей 2A Thrift Store. Вона привабила жінку своєю незвичністю.

“Вона мала вигляд старовини, але подумала, що це якась репродукція, які 20, ну хай 30 років, і я принесла її додому”, – розповідає жінка.

Цього року вона побувала в музеї під час робочої поїздки до Мексики, і у неї почали закрадатися неясні сумніви. Явно деякі експонати нагадували їй вазу, що стоїть вдома.

Жінка поговорила зі музейниками, і ті порадили зв’язатися із мексиканським посольством. Анна скористалася порадою і пізніше відправила фото своєї вази дипломатам. Там відповіли, що так – це виріб цивілізації майя, і датується він попередньо 200-800 роком н.е.

Анна та її родина повернули вазу мексиканському послу.

“Я в захваті від того, що зіграла роль у цій історії репатріації. Я б хотіла, щоб ваза повернувся на своє законне місце, те, якому вона по-праву належить”, – каже жінка.

І додає, що в будь-якому разі вазу вдома не тримала б. У неї трохи хлопчаків, тож не хоче, аби хтось із них знищив історичку пам’ятку, якій 2 тис. років.

Як повідомляло BitukMedia, у Мексиці вчені знайшли місце поховання людини, яка стала частиною ритуалу жертвопринесення за часів цивілізації Майя. Рештки – а це скелет підлітка – виявили в керамічній посудині. Була там й ще одна несподівана знахідка.