Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Наслідки були б сенсаційними”: пенсіонер випадково придбав чотири книги військових таємниць

Важливо

У Китаї колекціонер і знавець історії випадково натрапив на книги з військовими таємницями. Чоловік знайшов їх серед макулатури, яку придбав менше ніж за $1 в пункті вторинної переробки. Так пильний пенсіонер допоміг розкрити недбалість держслужбовців та отримав подяку від військового відомства.

Про це повідомляє Associated Press.

Про інцидент написало Міністерство оборони Китаю у своїх соцмережах. У пості ситуація описується так: держслужбовець на пенсії на прізвище Чжан, який захоплюється колекціонуванням військово-історичної періодики, проходячи повз найближчий до свого будинку пункт прийому макулатури, помітив біля дверей два мішки з книгами. Чжан вирішив переглянути книги та виявив, що вони нові та пов’язані з військовою тематикою. Пенсіонер придбав чотири книги за 6 юанів (приблизно $0,85).

Вже вдома Чжан вивчив покупку ретельніше, і дійшов висновку, що це документи, які містять секретну військову інформацію. Пенсіонер зателефонував на гарячу лінію Міністерства оборони Китаю та про все розповів.

Розслідування показало, що двом співробітникам військового відомства доручили знищити за допомогою шредера (механічний пристрій, що використовується для нарізання паперу на дуже дрібні смужки або дрібні частинки, – ред.) понад 200 томів секретних документів. Натомість військовослужбовці продали документи в пункт утилізації макулатури, виручивши за приблизно 30 кг паперу близько 20 юанів ($2,75).

У пості зазначається, що документи було вилучено, винних — притягнуто до відповідальності, а військове відомство зі свого боку зробило все, щоб унеможливити повторення подібної ситуації. Відомство подякувало Чжану за виявлену пильність. У Міністерстві держбезпеки країни зазначили, що якби документи купив хтось з “прихованими намірами”, то “наслідки були б сенсаційними”.

Що за документи знайшов покупець, а також його особу не розкривають.

Як розповідало раніше BitukMedia, невідомий багатій просидів 10 годин у сталезалізобетонному сховищі коштовностей у хмарочосі World Diamond Tower у американському Нью-Йорку. Співробітники не знали про клієнта і закрили його на цілу ніч.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі