Субота, 6 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чує крики своїх сусідів: вчені назвали рослину з “інтелектом”

Важливо

Золотушник високий (Solidago altissima) назвали “найрозумнішою” рослиною. Вчені з Корнельського університету (США) вважають, що його поведінку можна розглядати як прояв інтелекту, що робить рослину частково розумною. Золотушник буквально змінює свою поведінку залежно від інформації, отриманої з довкілля.

Про це розповідає Science Alert.

Навіть без центральної нервової системи деякі живі організми можуть поводитися досить свідомо. Рослини рідко сприймаються як розумні істоти і, можливо, даремно. Нещодавно дослідники з Корнельського університету з’ясували, що поведінка деяких рослин може нагадувати подібність до інтелекту.

За словами вчених, хіміка-еколога Андре Кесслера та аспіранта Майкла Мюллера, яскравий приклад – схожа на бур’ян квітка золотушник високий (Solidago altissima). Вчені довели, що ця рослина може “чути крики” своїх сусідів, коли їх поїдають комахи. Коли на рослину нападають травоїдні, вона виділяє леткі органічні сполуки (ЛОС). Так золотушник сигналізує про своє пошкодження.

Вчені також виявили, що пошкоджені рослини змінюють відображення червоного світла від свого листя, попереджаючи інші рослини про можливу загрозу. При цьому золотушники не випромінюють таке ж світло листям, якщо поблизу немає інших кольорів.

І світло, і поширювані хімічні сполуки, як припускають, служать для інших золотушників поблизу віддаленими попередженнями про небезпеку, що насувається. Тільки вони можуть зрозуміти код, закладений у летких органічних сполуках. Дивно, але попередження насправді допомагають сусідам, які готуються давати відсіч: у відповідь на ці сигнали золотушники зміцнюють свої захисні механізми, ростуть швидше і виробляють захисні сполуки для боротьби з комахами.

Ці сигнали допомагають рослинам адаптуватися та захищатися за аналогією з імунною системою тварин. Таким чином, рослина буквально змінює свою поведінку залежно від інформації, отриманої з довкілля, запевняють фахівці.

Незважаючи на відсутність нервової системи, клітини золотушника пов’язані у системи, що діють через хімічну передачу сигналів. Це дозволяє їм реагувати як єдине ціле. Кесслер і Мюллер підкреслюють, що поведінка рослини більша, ніж просто рефлекс, це “обдумана зміна поведінки” на основі поточної інформації з навколишнього середовища.

Подібна поведінка спостерігається і в тютюну. На думку екологів, вона підпадає під загальну концепцію інтелекту — досягнення цілей, таких як виживання, у різноманітних умовах навколишнього середовища.

Дослідники визнають, що застосування терміну “інтелект” до життя рослин суперечливе, проте вони наголошують на важливості розуміння, як рослини досягають такої складної адаптації без наявності нервової системи.

Solidago altissima  — вид квіткових рослин з родини айстрових, роду Золотушник. Латинська назва роду перекладається як “здоровий”, “міцний”, а назва золотушника звичайного семантично відповідає українському “золота різка”. Золотушники – чудові медоноси, багато культурних видів є лікарськими, дубильними та фарбувальними рослинами.

Ще один підвид – золотушник канадський – наряду з амброзією є сильним алергеном й дуже агресивною рослиною, що швидко захоплює великі території.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Японії знайшли першу квітку, яка змінює забарвлення багато разів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі