Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Свідчення загубленої цивілізації – рідкісну пам’ятку датують 600 роком н.е.

Важливо

Археологи в Іспанії розкопали унікальну пам’ятку. Камінь із алфавітом та зображенням воїнів належав протоіспанцям – тартессійській цивілізації. Це рідкісне свідчення того, що цей народ мав власну писемність.

Про це повідомляє New York Post.

Про знахідку повідомила Національна дослідницька рада Іспанії. У пресрелізі там пояснили, що камінь виявили на місті розкопок Касас-дель-Туруньюело у південно-західній іспанській провінції Бадахос. Там знаходяться руїни тартеської цивілізації.

Камінь має довжину близько 20 см і його датують 600 роком до нашої ери.

Якщо інтерпретація науковців правильна, табличка є третім відомим записом південного палеоіспанського алфавіту. І доказом того, що у Тартессі існувала писемність.

Усі фото: CSIC

Тартесс був стародавньою цивілізацією, яка займала південь Піренейського півострова понад 3000 років тому. Цю цивілізацію вважають загубленою через те, що свідчень про неї збереглося мало.

Зараз відомо, що алфавіт у Тартессі мав 27 символів. На табличці зображено лише 21. Однак вона пошкоджена, тож решта графем, припускають науковці, могла бути на шматку, якого недостає.

Однак, якщо графеми займали три із чотирьох площин плити, то їх у абетці могло бути і 32, припускають археологи.

Як повідомляло BitukMedia, археолог-любитель із Англії знайшов “абсолютно унікальний” зразок серед римських додекаедрів у світі. Ці артефакти часів Римської імперії зазвичай добре збрежені. Це міг бути окультний предмет древніх кельтів, але ніхто не знає їх справжнього призначення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі