Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тюленя-монаха викрили в хуліганстві – тепер відбуватиме заслання на безлюдному острові

Важливо

На Гавайях тюленя-монаха вирішено відправити на заслання на безлюдний острів. В такий спосіб тварину покарають за хуліганство. Фахівці дійшли висновку, що тюлень становить серйозну небезпеку для людей, а його поведінка може призвести до травм і навіть загибелі дайверів.

Про це повідомляє Maui Now.

RL72, п’ятирічний гавайський тюлень-монах (Monachus monachus), приєднається до колонії тюленів на острові Ляйсан, що налічує понад 200 особин. Таке рішення було ухвалено з метою забезпечення безпеки після численних інцидентів за участі RL72 та дайверів.

Перші повідомлення про те, що тюлень підпливає до дайверів у районі затоки Макако та гризе ласти та обладнання для дайвінгу, з’явилися у грудні 2023 року. У звітах згадувався інцидент, коли RL72 без жодної причини вкусив дайвера за голову. Потерпілий зазнав легкої травми.

Зоологи протягом тривалого часу здійснювали спостереження за тюленем, що кусається, аби зрозуміти його поведінку. Берегова служба попередила дайверів, що тюлень хуліганить, а тому у разі його появи, потрібно відплисти на максимальну відстань і вийти з води. Фахівці сподівалися, що RL72 втратить інтерес до людей і натомість взаємодіятиме з іншими тюленями.

Однак RL72 не відступив: він продовжував переслідувати дайверів у денний та нічний час, гризти снасті та обладнання, і навіть намагався осідлати аквалангістів. З’явилося безліч відеороликів, на яких дайвери ігнорують тюленя і відпливають від нього, але RL72 переслідує їх і кусає за спорядження. Останньою краплею став випадок, коли RL72 вкусив пірнача за спину і розпоров зубами його гідрокостюм.

Наслідком стало рішенні поселити кусючого монаха у таке місце, де рідко з’являються люди. Його шлях до Папаханаумокуакеа триватиме два дні.

Три гавайських тюленя-монаха лежать разом на острові Лайсан. Фото – NOAA Fisheries/Calla Lloyd-Lim

“Ми вважаємо, що в цьому віддаленому місці, далеко від людей і в оточенні набагато більшої кількості тюленів-монахів, ніж на Гавайях, RL72 має найбільші шанси повернутися до нормальної поведінки диких тюленів”, – заявили представники організації NOAA Fisheries, які займаються моніторингом і захистом морських тварин та риб на Гавайях.

Як розповідало раніше BitukMedia, біля берегів Ізраїлю помітили самку тюленя, представницю рідкісного виду середземноморських тюленів-монахів. Подивитися унікальну морську тварину приходять десятки людей. Їх можна зрозуміти – тюлень-монах відвідав ізраїльське узбережжя вперше.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі